Znate li tko je bio prvi papa navijač u nogometu?!

Sveti Ivan Pavao II. bio je veliki prijatelj sporta a malo je poznato da je upravo ovaj veliki svetac bio prvi papa navijač u nogometu.

Sveti Ivan Pavao II. bavio se, između ostalih sportova, i nogometom u kojem je igrao na mjestima braniča i vratara. Veliku ljubav prema nogometu pokazao je i time što je postao prvi papa koji je kao navijač gostovao na jednoj nogometnoj utakmici. Iznimno je volio skijati, a bavio se i vožnjom kajaka i kanua, plivanjem i trčanjem.

papa-ivan-pavao-nogomet.jpg

Često je u goste primao poznate sportaše, sportske klubove i organizacije, a na naslovnoj slici s papom Ivanom Pavlom II je Ante Pavlović koji je bio prvi hrvatski nogometni djelatnik koji je imao čast i zadovoljstvo biti na prijemu u Vatikanu. Povod je bila organizacija Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji.

Papa Ivan Pavao II često je isticao značaj bavljenja sportom za zdravlje i odgoj mladeži:

"Sport je sigurno jedan od najvažnijih fenomena koji univerzalnim jezikom prenosi važne vrijednosti. Može biti nositelj visokih ljudskih i duhovnih ideala ako se prakticira u duhu respekta."

"Sport ne otkriva samo fizičke sposobnosti čovjeka već i njegove intelektualne i duhovne kapacitete. Sport se ne oslanja samo na fizičku snagu i izdržljivost mišića već ima i dušu. Sportaši imaju veliku odgovornost. Njihov je poziv učiniti sport prilikom za suradnju i dijalog, za premošćivanje jezičnih barijera, za doprinos razvoju kulture i borbi protiv rasizma i za razvoj civilizacije ljubavi."