Tradicionalna svečanost inauguracije jaslica i osvjetljenja božićnog drvca održat će se na Trgu sv. Petra danas, u petak 11. prosinca u 16.30 sati. Predvodit će ju kardinal Giuseppe Bertello i biskup Fernando Verges Alzaga, predsjednik i generalni tajnik Uprave Države Grada Vatikana. U jutarnjim satima papa Franjo primio je u audijenciju izaslanstva Općine Castelli i Kočevja.

To je stoga što je ovogodišnje božićno drvce na Trgu sv. Petra u Vatikanu, 28 metara visoku smreku, darovala Slovenija, a jaslice je postavila općina Castelli iz talijanske pokrajine Teramo, koja je od 16. stoljeća poznata po keramici. Figure za jaslice stvorene su između 1965. i 1975. godine od strane učitelja i učenika škole "F.A. Grue ” i sastavljene su od 54 kipa. Samo će nekoliko komada biti izloženo na Trgu svetog Petra u blizini obeliska, piše ilprimatonazionale.it.

Međutim, nakon objave prvih fotografija jaslica u nastajanju, vjernici se nisu mogli suzdržati od komentara od kojih su neki najblaži: „Užasne su!“ i „Ne možeš ih gledati“

Pogledajte video s inauguracije jaslica:

Službeni opis vatikanske uprave kaže kako JASLICE izražavaju "snažne reference na povijest drevne umjetnosti grčke, sumerske i egipatske umjetnoste", te da to djelo "treba biti znak nade i povjerenja za cijeli svijet. Želi izraziti sigurnost da Isus dolazi među svoj narod da ih spasi i utješi. To je važna poruka u ovom teškom vremenu zbog pandemije izazvane epidemijom Covid-19".

Međutim, spomenuta poruka novopostavljenih jaslica čini se nije uspjela doprijeti do vjernika. Emanuele Ricucci, voditelj nacionalnog instituta Cultura Identità, na Facebooku je polemično komentirao: „Nove JASLICE na Trgu svetog Petra su užasna gomila vijaka i glava koje nemaju niti anđeoski niti mistični oblik. To je strašno.“

I uistinu, figure JASLICA imaju oblike koje podsjećaju na Marsovce ili astronaute. Čunjasti i neskladni oblici kipova ne izgledaju dopadljivo. Izbor da se usredotočimo na suvremenu umjetnost doživljava se kao daljnja degeneracija "crkve Pachamama" pape Franje. "Horror fidei - koji u potpunosti odražava ovu bolesnu i umiruću crkvu", - komentari su korisnika ispod fotografija.

Između suvremene umjetnosti i mogućih šifriranih poruka o dolasku izvanzemaljaca ovog Božića, čini se da ostaje jedina sigurnost u objektivnu ružnoću novih jaslica koje će na Trgu svetog Petra biti izložene do blagdana Krštenja Isusova 10. siječnja 2021. godine.

Mišljenja iznesena u tekstu osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Sve otvoreniji napadi profesionalnih aktivista u Poljskoj- zapaljena još jedna crkva!
25. February 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.