Sadržaj s oznakom: Jaslice

Božje djelovanje u svijetu i djela uzvišene providnosti u čovjekovu životu nestaju pred ljudskim obzirima i kronikama događaja kada ljudi koji bi trebali vidjeti, shvatiti i svjedočiti nemaju jednostavno srce koje im pomaže da uđu u tajnu života u vjeri.

Objavljeno u Molitve | 25.12.2022.

Molitva pred jaslicama

Gospodine, ti si maleno dijete,
pa Josip s još većim marom obavlja svoju očinsku dužnost,
a Marija po čitavu noć nad tobom bdije.

Ususret 800oj godišnjici postavljanja prvih jaslica na svijetu, koje je u Grecciu (Italija) 1223. godine postavio sv. Franjo Asiški, Franjevački svjetovni red i Frama Mostar, postavili su u Mostaru malene, ponizne i skrovite jaslice u srcu grada, u stablu koje ponosno stoji u središtu blještavoga šetališta.

Relikvije betlehemskih jaslica čuvaju se u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u podzemnoj kapelici u obliku betlehemske špilje. Jedan od njezinih naziva je i Sancta Maria ad praesepe -  Gospa od jaslica

Židovski rabin Jason Sobel je objavio zanimljivu interpretaciju simbolike povoja u koji je Isus umotan nakon svog rođenja u štalici, a povezana je s anđeoskom objavom pastirima.

Rođen u siromaštvu i bogatstvu,

Drvene jaslice koje će biti postavljene na Trgu svetog Petra ove godine dolaze iz Sutrija u talijanskoj pokrajini Udine, a jelka će doći iz malog planinskog sela Rosello. U dvorani Pavla VI. će jaslice pak biti iz Gvatemale. Svečano otvorenje bit će 3. prosinca, najavljuje Vatican News.

Iznad bolnice lebde četiri anđela odjevena u kirurške kute zelene boje u znak ljubavi i poštovanja prema ljudima koji u bolnicama rade...

Veliki postav 'jaslica' ispred glavnog oltara međugorske crkve već je godinama najupečatljiviji Božićni ukras župe. Svake godine obraduju im se i mladi i stari, a posebno djeca tokom Božićnog vremena rado im se približavaju, komentiraju i guraju svoje nosiće u svježu mahovinu kojom su ukrašene.

Tradicionalna svečanost inauguracije jaslica i osvjetljenja božićnog drvca održat će se na Trgu sv. Petra danas, u petak 11. prosinca u 16.30 sati. Predvodit će ju kardinal Giuseppe Bertello i biskup Fernando Verges Alzaga, predsjednik i generalni tajnik Uprave Države Grada Vatikana. U jutarnjim satima papa Franjo primio je u audijenciju izaslanstva Općine Castelli i Kočevja.

Nacionalno svetište sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske, na facebook stranici objavilo je fotografiju predivnih "Hrvatskih jaslica".

Neugodno iznenađenje zateklo je u utorak ujutro Riječane ispred katedrale Sv. Vida. U izloženim velikim jaslicama bili su kipovi Marije i Josipa, ali je nestalo Dijete Isus, objavljeno je na Facebook stranicama Riječke nadbiskupije.

Predlažemo vam da pogledate video o izgradnji ovih jaslica. Vjerujte nam, oduševit ćete se.

Na Trgu svetoga Petra će 7. prosinca biti postavljena božićnim ukrasima okićena omorika, i jaslice od pijeska napravljene po staroj tradiciji pješčanih skulptura talijanskoga grada Jesola

U jaslicama su Isus, Marija i Josip, a izgradili su ih umjetnici iz devet zemalja s više od 2000 tona pijeska.

Stranica 1 od 2