Jedinstvene jaslice u šupljini platana na šetnici u Mostaru Franjevački svjetovni red Mostar

Jedinstvene jaslice u šupljini platana na šetnici u Mostaru

Ususret 800oj godišnjici postavljanja prvih jaslica na svijetu, koje je u Grecciu (Italija) 1223. godine postavio sv. Franjo Asiški, Franjevački svjetovni red i Frama Mostar, postavili su u Mostaru malene, ponizne i skrovite jaslice u srcu grada, u stablu koje ponosno stoji u središtu blještavoga šetališta.

Masivno i čvrsto stablo, naizgled čvrsto, u svojoj nutrini je ipak šuplje. U mračnu prazninu donijeli smo Dijete Isusa, Mariju i Josipa. Nenapadno. Iskreno. Gorljivošću duha. Onako kako Bog svojom svetošću uranja u ovaj naš prazni i tamni svijet.

mostar-jaslice-1.jpg

Onima koji ga traže i slučajnim pogledom prepoznaju govori da sve praznine ispunja Ljubav! Neka naš mostarski Greccio bude na radost svim prolaznicima. –poručili su iz FSR-a Mostar.

Ovako stoji zapisano: „Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođenu u Betlehemu i na njegove potrebe i neprilike, tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u društvu vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati“, pripovjedi sveti Franjo Asiški bratu Ivanu, čovjeku plemenitu, dobroga glasa a još boljega života.

Ako zapisa točno, Toma Čelanski u Prvomu životopisu, onda se to zbilo davne 1223. godine. I tako jednostavnom ushićenošću nastadoše, prve jaslice na svijetu u zidinama grada na raskošno zelenome brdu ili kako ga od srca zovemo prvi Betlehem na svijetu – Greccio. Čelanski zapisa dalje: „Kad je vidio da je sve pripravljeno, obradovao se. Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac.

Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem.“ Mi franjevci ponosimo se Grecciom. Taj mali gradić odaje tajne naše karizme. Tako dalek, strm, malen, skriven i prirodan. Ponizan u svojoj laganoj raskoši.