gospina-skola.png

Osmrtnice ba
ORION Informatika

Duhovni kutak

Nikada nemojte očajavati jer je Gospodinova milost uvijek tu za one koji se pouzdaju u Njega – istaknuo je papa Franjo na općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra, a koji je današnjom katehezom završio niz o kršćanskoj nadi.

Tisuće hodočasnikâ i posjetiteljâ sudjelovalo je na općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra te su slušali Svetog Oca kako govori o ljubavi i nebu. U svojoj je katehezi pod naslovom „Nebo – cilj naše nade“ Papa naglasio da ljubav Božja nema kraja te je objasnio da nebo nije bajkovito mjesto ili čarobni vrt. Nebo je jednostavno zagrljaj s Bogom: to je najbolji način kako objasniti nebo. Tu se osjeća njegova neizmjerna ljubav za ljude.

U svojem se promišljanju usredotočio na odlomak iz Evanđelja po Luki (Lk 24, 34.38-42), u kojem je riječ o razbojnicima koji su bili razapeti zajedno s Isusom. Jedan je ismijavao Isusa, dok je drugi zatražio od Isusa da mu se smiluje. Papa je u katehezi najprije objasnio što je to „raj“. Zanimljivo je da se ta riječ pojavljuje samo jedanput u evanđeljima, kod Luke, i to tek na samom kraju u Isusovu odgovoru razbojniku koji ga je ponizno zamolio da ga se sjeti kada On dođe u kraljevstvo svoje.

Taj je razbojnik razumio da se tamo gdje je Isus mogu pronaći milosrđe i sreća. S druge strane, gdje se Gospodina ne može naći, tamo vladaju hladnoća i tama. Kao i na općoj audijenciji prošloga tjedna, papa Franjo je ponovno govorio o smrti: u tom je trenutku Isus svakom čovjeku prisutan; On prati umrle na najljepše moguće mjesto. On nas tamo želi ponovno spojiti s onima koji su odigrali ulogu u našim životima – rekao je Papa.

Na taj način ništa neće biti izgubljeno, što je Gospodin već otkupio – objasnio Sveti Otac. Istodobno Isus nosi i „našu putnu prtljagu“ koja je potrebna otkupljenja. U to se ubrajaju svi grijesi i grješke koje smo počinili u svojim životima. Bog sve to preobražava u ljubavi – rekao je papa Franjo.

Pokajnički razbojnik današnjim ljudima govori da se okrenu Bogu – nastavio je Papa – Gospodin ide toliko daleko da ljude prihvaća i ljubi usprkos njihovom zazoru i spremnosti na nasilje. Tu se očituje potpuna Božja solidarnost sa svim grješnicima jer je svaki čovjek ljubljeno dijete Božje. Poput milosrdnog oca i on čeka otvorenih ruku na svakog pojedinog od nas sve do kraja našega života – napomenuo je Sveti Otac.

Vjerujemo li u to, onda nestaje strah od smrti. Možemo se nadati da ćemo s ovoga svijeta otići mirno, u potpunom povjerenju. Tko je upoznao Isusa nema razloga za strah – istaknuo je papa Franjo – I možemo zajedno sa starcem Šimunom ponoviti: „Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje“ (Lk 2,29-30). Sveti je Otac na kraju napomenuo da nam u tom trenutku više ništa neće trebati jer ćemo vidjeti na jasan način, uminut će sve osim ljubavi koja ostaje, jer – kao što sv. Pavao piše u Prvoj poslanici Korinćanima – ljubav nikad ne prestaje (1 Kor 13,8).

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.