Na kraju podnevnoga nagovora papa Franjo je uputio snažan apel za Siriju, ponovno pozivajući međunarodnu zajednicu da se zauzme na području diplomacije i pregovora kako bi se zaštitili ljudski životi


Vrlo je velika zabrinutost pape Franje zbog događaja u Siriji. Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa se osvrnuo na – kako je rekao – uznemirujuće vijesti koje dolaze iz toga kraja, te izrazio bojazan da bi moglo doći do humanitarne katastrofe. Stoga je pozvao sve sudionike uključene u sukobe da ne štede napore ponajviše kako bi se zaštitili životi nedužnih ljudi.

To žalosti, – rekao je Papa - što još uvijek pušu vjetrovi rata i što stižu uznemirujuće vijesti o opasnosti od moguće humanitarne katastrofe u voljenoj Siriji, u pokrajini Idlib. Ponovno upućujem snažan apel međunarodnoj zajednici i svima koji su uključeni u ta zbivanja da iskoriste instrumente diplomacije, dijaloga i pregovora, u poštovanju Međunarodnoga humanitarnog prava i u svrhu zaštite životā civilā – potaknuo je papa Franjo.

Prošlih su dana i Ujedinjeni narodi govorili o mogućnosti humanitarne krize, u slučaju napada u Idlibu, u sjeverozapadnom dijelu Sirije, uporištu pobunjenikā. U istoimenom bi gradu, naime, moglo doći do konačnoga sukoba s trupama iz Damaska, koje podupiru Rusija i Iran. Već se danima sirijske snage i njihovi saveznici pripremaju za napad na pobunjenike koji su se – prema izvještavanju snaga iz Damaska – zabarikadirali na tom području također s militantima povezanima s Al Qaedom.

Na diplomatskom se planu radi kako bi se pronašlo rješenje među sukobljenim stranama i njihovim saveznicima, i kako bi se u toj pokrajini uspostavili humanitarni koridori. U Teheranu bi se 7. rujna trebali ponovno susresti predstavnici Irana, Rusije i Turske, te nastojati pronaći rješenje. Iran i Rusija zagovaraju konačni udarac na džihadiste, dok se Turska, koja se ne slaže sa Sjedinjenim Američkim Državama, protivi tomu bojeći se novoga vala izbjeglica na svojem teritoriju.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Protiv svakoga zla
27. January 2020.
Pridružite nam se na Viberu popup-image
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.