Ivana Šavora (21) iz Goričana  preminula je u čakovačkoj bolnici. Bolovala je od Non- Hodgkinovog limfoma, a svojim optimizmom i voljom za životom inspirirala je mnoge.

Bila je hrabra i ustrajna u borbi protiv zloćudne bolesti. Više od svega željela je život, zdravlje, ljubav te istinsku sreću i veselje. Nažalost, Ivana Šavora iz Gorčina, javljaju mnovine.hr, preminula je u utorak u čakovačkoj bolnici. Bolovala je od raka, točnije od Non-Hodgkinovog limfoma (zahvaća limfne čvorove i koštanu srž), a za dijagnozu je saznala krajem 2015. godine. S njom smo razgovarali prije devet mjeseci kad nam je rekla da jednog dana želi biti znanstvenica i pomagati drugima, prenosi 24 sata.

- U vrijeme kad sam saznala za bolest bila sam na studiju u Osijeku i jedan dan sam napipala kvržicu. Nakon nekoliko pretraga liječnici su mi dali dijagnozu. U pitanju je, kazali su mi, smrtonosna Hodgkinova bolest - ispričala nam je tada. Znala je imati povremenu temperaturu, suhi kašalj i ostale simptome, no panika je nastala kad je napipala limfni čvor na vratu iznad ključne kosti. Priznaje kako joj je dugo trebalo da se privikne na život s rakom. Najveću podršku pružali su joj mama Spomenka (46), brat (19) i tata Ivan (53), kojemu je također bila dijagnosticirana Hodginkova bolest, od koje se izliječio.

U nadi da će pomoći drugima, Ivana je priču o svojoj borbi objavila na Facebooku:
“Čekanje pravog ili boljeg trenutka, čekanje ponedjeljka, sljedećeg mjeseca ili Nove godine se ne isplati. Ako zaista želimo nešto učiniti, trebamo učiniti to upravo sad, kad to želimo, u ovom trenutku! Život nema reprizu, nije generalna proba i mi nismo tu da bismo ga odgađali, nego da bismo živjeli za svaki trenutak”.

'Slavim svaki novi dan'

Borba s bolešću nije laka, no Ivana  je tada u razgovoru za 24 sata istaknula kako je postala hrabrija i pozitivnija osoba. Sretna je svako jutro kad se probudi te slavi svaki novi dan.

- Bog ima neki plan za mene i sve ovo se događa s razlogom. Ova bolest je tu da bi me naučila kako postati još boljom i zahvalnijom osobom - kazala  je tada Ivana. Motivaciju za život Ivana je tražila u nečemu što voli, zato se počela baviti fotografiranjem.

- Neopisiv je osjećaj kad uživate u prirodi, divite joj se, a usput te trenutke zabilježite i fotografijom. Kad fotografiram, zaboravim na bolest i vesela sam - istaknula je Ivana.

U borbi sa zloćudnom bolešću Ivana je prošla kroz 11 kemoterapija i 23 zračenja. Nadu u oporavak davala je i nedavna transplantacija matičnih stanica. Nažalost, hrabroj Ivani nije pomoglo ni to. Njezino mlado srce zauvijek je prestalo kucati.

Zanima te i ovo?
Župna devetnica za 40. obljetnicu Gospinih ukazanja
13. June 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.