Teška pothranjenost posebno ugrožava živote 1,6 milijuna djece

Zbog gladi i neishranjenosti u Burkini Faso, Čadu, Maliju, Mauritaniji, Nigeru i Senegalu u opasnosti je oko 6 milijuna ljudi. To su podaci prema procjenama Ujedinjenih naroda, ali i upozorenja koja su poslali mjesne Crkve, Caritas i misionari koji prate ljude koji trpe glad, a u nekim područjima čak i umiru od gladi. Tako je i Fabrizio Cavalletti, voditelj ureda Talijanskoga Caritasa za Afriku, nakon što je Međunarodni Caritas izvijestio o najgoroj humanitarnoj krizi na području Sahela od 2012. godine, rekao da je riječ o teškoj pothranjenosti koja posebno ugrožava živote 1,6 milijuna djece, javlja Vaticannews.

To je područje vrlo osjetljivo na klimatske promjene, a u isto vrijeme, predmet je različitih političkih kriza koje su naštetile stanovništvu i prouzročile tešku prehrambenu nesigurnost – rekao je Cavalletti za našu radijsku postaju i dodao – Ako je prošle godine osobito istočna Afrika bila pogođena nestašicom hrane koja je bila posljedica pojave El Niña, ove je godine nažalost nastradalo područje Sahela.

Osim klime, krizu je prouzročila i teroristička skupina Boko Haram, te ona od 2009. godine pogađa stanovništvo oko jezera Čad, sjeveroistok Nigerije, jugoistok Nigera, dio Kameruna i Čada – rekao je Cavalletti i objasnio – Riječ je o području koje je u središtu neprestanog nasilja i ljudi su prisiljeni pobjeći, žive u neizvjesnosti, postoje raseljene osobe unutar neke zemlje i izbjeglice koje se sele iz jedne zemlje u drugu. Takva situacija uvelike otežava mogućnost da to stanovništvo samo sebi priskrbi hranu.

Negativne strategije suočavaju te ljude na terenu s teškim situacijama koje ih čine još ranjivijima – rekao je Cavalletti i upozorio - ne šalju djecu u školu, prodaju životinje ili ih ubijaju za hranu, koriste maloljetnike da bi došli do neke zarade. Mjesne Crkve i Caritas s jedne strane nastoje pomoći osobito onima kojima nemaju hrane, a s druge strane pokušavaju ojačati sposobnosti stanovništva kako bi se mogli brinuti sami za sebe. Potreban je napor svih, a apel je prije svega upućen Vladama kako bi pomogle humanitarne pothvate, te onda svim osobama kako bi pomogle Caritasu i drugim humanitarnim organizacijama koje se nastoje suprotstaviti krizi – zaključio je Fabrizio Cavalletti.

Zanima te i ovo?
PREMINULA dr. Judith Ann Reisman
13. April 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.