Međunarodni dan roditelja se obilježava svakog 1. lipnja u čast roditelja i njihove posvećenosti djeci. Ovaj datum ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2012. godine.

U svojoj rezoluciji kojom je ovaj dan proglašen Međunarodnim danom roditelja, navedeno je da obitelj ima primarnu odgovornost za njegu i zaštitu djece i da ona trebaju rasti u obiteljskom okruženju i u atmosferi sreće, ljubavi i razumijevanja, s ciljem potpunog i sveobuhvatnog razvoja ličnosti.

Uloga roditelja u podizanju djece je osnova i temelj zajednice i društva. Roditelji imaju ključnu ulogu kao staratelji i učitelji svoje djece da ih pripreme za sretan, produktivan i ispunjen život, zbog čega se ovaj dan proslavlja u čast jedne od najvažnijih i najodgovornijih životnih uloga.

Međunarodni dan roditelja je odlična prilika da zahvalimo svojim roditeljima na svemu što su činili i čine za nas, bilo da smo mladi ili se već i sami nalazimo u ovoj odgovornoj ulozi. Kako ćete vi provesti ovaj dan?

Postoje različiti načini kako možemo i danas zahvaliti svojim roditeljima bilo da su živi, bilo da su već mrtvi.

Izreke o roditeljstvu

Očeva dobrota je veća od planine, majčina dobrota je dublja od mora.
– japanska poslovica

Poticajne riječi od mame i tate su kao prekidači za svjetlo. Dati djetetu poticaj u pravom trenutku života je kao upaliti svjetlo u sobi prepunoj mogućnosti.
– Gary Smalley

Uvijek poljubite svoju djecu za laku noć – čak i ako su već zaspala.
– H. Jackson Brown, Jr.

Ako želite da vaše dijete stoji čvrsto nogama na zemlji, stavite mu odgovornost na ramena.
– Abigail Van Buren

Roditelji koji se boje čvrsto stati stopalima na zemlju, obično imaju djecu koja hodaju kroz život na prstima.
– kineska poslovica

Hebrejska riječ za roditelje je „horim“, a potiče iz istog korijena kao i „moreh“ – učitelj. Roditelj jeste i ostati će, prvi i najvažniji učitelj kojeg će dijete imati.
– Rabin Kassel Abelson

Svijet govori iz uma. Roditelji govore prisnije – oni govore iz srca.
– Hain Ginott

Pametni ljudi dopuštaju svojoj djeci da katkad i pogriješe.
– Mahatma Gandhi – što možemo danas učiniti za svoje roditelje?

Narod.hr

Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
PORUKA SLIKOM: Gospin lik od kamenčića
28. November 2020.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.