Dr. Kajtek Skowronski je liječnik iz Poljske i predstavnik organizacije Pravo na život u UK-u.


Tijekom svojeg gostovanja Euronews-u, najvećem europskom kanalu za emitiranje vijesti, komentirao je poljski zakon o pobačaju, piše narod.hr.

“Mislim da je interpretacija Ustavnog suda u Poljskoj ispravna odluka primarno zato što štiti prava osoba s invaliditetom. U prijašnjem zakonu su njihova prava bila diskiriminirana. Nije bilo legalno prekinuti život djetetu u većini slučajeva ali ste mogli prekinuti život djetetu s invaliditetom. Mislim da je to u osnovi nepravedno i nezakonito.”
“Ljudi diljem Poljske i diljem svijeta su vrlo, vrlo zadovoljni ovom odlukom zato što bolesnu nerođenu djecu potvrđuje kao značajne članove našega društva koji zaslužuju jednaku zaštitu kao i svi drugi koji ju dobivaju.”

Voditelj emisije je izjavio da bi bilo nepravedno govoriti o prekidu života djece jer je riječ o fetusima. Dr. Skowronski ga je ispravio: “To je dijete. Fetus je izraz koji koristimo u medicini. Većina nerođene djece koja imaju dijagnosticiran invaliditet, to je invaliditet dijagnosticiran u kasnijem stanju trudnoće kada je dijete gotovo ili potpuno sposobno preživjeti izvan maternice. Stoga reći da to nije dijete, da nije ljudsko biće je – apsolutno užasno.”
Na pitanje voditelja što je s pravom žene na izbor, dr. Skowronski odgovara: “Nije mi poznato niti jedno ljudsko pravo na prekid života drugog ljudskog bića.”

Zanima te i ovo?
Gospina poruka preko Marije Pavlović-Lunetti, 25.1.2021.
25. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.