Možemo li mi laici blagoslivljati vodu, sol i ulje? Možemo li miješati sol i vodu? Još bi Vas molio molitve koje mi laici možemo koristiti kod blagoslivljanja vode i kod ulja i soli ako smijemo to raditi. Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru i neka Vas Bog blagoslovi i poživi. Ivica

Odgovara don Damir Stojić

Poštovani!

Katolička tradicija ne poznaje «laičko» blagoslivljanje vode, ulja i soli.

Zaređeni službenici Crkve, osobito svećenici, redovito blagoslivljaju određene predmete u okviru svoje službe, po obredima odobrenih liturgijskih knjiga. Suobličeni Kristu posebnim sakramentom, oni su dionici Kristove službe posvećivanja na način na koji to nisu vjernici laici.

Iznimno, po ovlaštenju (blagoslovu) biskupa, određene se laike može u slučaju potrebe angažirati za neke, točno određene (liturgijske) blagoslove (u koje ne spadaju ovi koje si naveo). U takvim slučajevima radi se po mogućnosti o laicima koji su postavljeni u određene liturgijske slube (akoliti, lektori), a trebaju se služiti posebnom formom, koja je predviđena u obredniku blagoslova.   

Već pripravljene blagoslovine laici mogu pobožno koristiti. Prema tome, načelno mogu i pomiješati blagoslovljenu vodu i sol. Međutim, to se već čini u obredu blagoslova vode na Bogojavljenje, pa ukoliko se koristi ta voda, nema potrebe za dodavanjem blagoslovljene soli.

Dakako da vjernici mogu također jedan drugome zaželjeti «Bog te blagoslovio!», staviti svojoj djeci križić na čelo, pomoliti se za prijatelja u potrebi koji to zatraži i slično, no u tim služajevima ne radi se o liturgijskim blagoslovima, odnosno o vršenju javnog bogoslužja Crkve.
 
Kod nas su redovito i obilno svećenici na raspolaganju za blagoslov ulja, soli i vode.

Btb,
don Damir

Zanima te i ovo?
Devetnica slugi Božjem ocu Anti Gabriću 9. dan
28. February 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.