Svakodnevnica donosi svoje teškoće, imamo manje vremena i zaljubljenost u braku opada. No mora li tako biti? Pročitajte koliko izlasci sa suprugom pomažu.

Kada ste posljednji put otišli na spoj sa svojim suprugom? Moj suprug i ja smo još na početku braka odlučili da ćemo jednom tjedno ići na spoj. Prvo se jednom tjedno pretvorilo u jednom mjesečno, a zatim jednom u dva mjeseca. Nešto bi nam uvijek iskrsnulo i nismo imali vremena za spoj. Počeli smo sve više živcirati jedno drugo. Sitnice su nas iritirale, a velike stvari smo preuveličavali. Naš odnos koji je nekoć bio čvrst polako je počeo slabiti. Odlučili smo napraviti plan! Voljeli smo se, ali morali smo se ponovno zaljubiti jedno u drugoga.

Taborska vizija supruga

U knjizi Ljubavlju oplemenjeni, koja sadrži niz pisama mladoj nevjesti, Alice Von Hildebrand govori o važnosti takozvane „taborske vizije“ supruga. Von Hildebrand spominje događaj iz Evanđelja o Isusovu preobraženju: „Apostoli su se s Isusom popeli na vrh gore Tabor. Isus je odjednom zasjao, a odjeća mu je postala blistavo bijela. Apostoli su tada po prvi put mogli vidjeti Isusa izravno, odjevena u božansku slavu. Preobrazio se pred njihovim očima“. Von Hildebrand nastavlja: „Slična se stvar dogodila i tebi kada si se zaljubila u Michaela, jer si vidjela njegovo pravo lice, njegovu jedinstvenu ljepotu: gledano očima ljubavi, tebi se prikazala „taborska vizija“ Michaela“.

Sjećam se da sam ovo pročitala prije mnogo godina, dok još nisam bila udana. Moje je srce prigrlilo ideju o „taborskoj viziji“ supruga od trenutka kada sam saznala za nju. Bila je u potpunosti logična. Kada se zaljubite dobijete veliki dar – percepciju voljene osobe kakva ona zapravo jest, to jest, kakva bi ona uistinu trebala biti na najdubljoj razini. Vidite potencijal te osobe i volite je zbog toga. Možete zanemariti nedostatke, jer je vaša vizija te osobe jednostavno zapanjujuća i ukorijenila se u vašemu srcu. To se zove ljubav! Imate povlasticu da nevjerojatnom jačinom vidite ljepotu voljene osobe, dok drugi prvenstveno vide vanjska obilježja vašega supruga, a posebno njegove mane. Upravo u tom trenutku, kada se zaljubite i imate „taborsku viziju“, vidite svog supruga jasnije nego bilo tko drugi.

Što kad je teško?

Što se dogodilo nakon što su apostoli vidjeli Isusa na Taboru u svoj Njegovoj slavi? Sišli su s gore i pratili Isusa do smrti na križu. Vizija kojoj su po milosti Božjoj svjedočili pomogla im je u trenutcima kušnje kada im je vjera bila poljuljana. U braku se isto trebamo prisjećati „taborske vizije“ o svome suprugu i vjerovati joj kako bismo izdržali poteškoće. Svakodnevno smo pozvani iznova rasplamsavati onaj isti plamen ljubavi u našim srcima koji nas je nekoć preplavljivao. Neka taj plamen njeguje bračnu ljubav i bude kamen temeljac vaše vjernosti suprugu. Spojevi nam daju mogućnost da se prisjetimo „taborske vizije“ i uživamo u njoj!

Važnost zajedničkih izlazaka

Možda nećete uvijek moći izaći van na spoj, ali trenutci koje nasamo provedete, čak i kod kuće, na primjer kada djeca zaspu, vrlo su bitni za napredak i uspjeh u braku. Jako je važno planirati vrijeme koje zajedno provodite. Sve druge bitne stvari bilježite u kalendar. Zašto onda ne biste planirali i spoj sa suprugom? Moj suprug i ja smo vrlo brzo shvatili da „bilo kada“ postaje „nikada“. Morali smo ciljano planirati spoj, jer se u suprotnom ne bi ni dogodio. Tijekom godina, Troy i ja smo mnogo puta imali spojeve. Išli smo u duge šetnje, na vožnju biciklom, kajakarenje, jahanje, večernju vožnju brodom po jezeru Michigan, gledali zalaske sunca i filmove kraj kamina, kupali se u našemu bazenu u sitne sate, itd. Što volite raditi sa svojim suprugom? Jeste li htjeli isprobati nešto novo? Učinite to! Planirajte to! Vaš brak je to zaslužio, Vašem suprugu to treba, a Vama će se vratiti „taborska vizija“.

Odlazak na spoj sa suprugom znači puno više nego što mislite. Radi se o stavu. Kada ste Vi i Vaš suprug tek počeli izlaziti, vjerojatno ste htjeli očarati jedno drugoga. Trudili ste se oko nedostataka, a isticali svoje prednosti. Željeli ste osvojiti tu osobu pa ste joj se udvarali. Nažalost, ovakvo ponašanje često prestane nakon davanja zavjeta. Odlazak na spoj sa suprugom zahtijeva da se trudimo oko braka kako bismo ljubav održali živom i životvornom. Kada posvetite vrijeme ulaganju u ljubav, ona će se ukorijeniti i očvrsnuti. Bog poziva bračne parove da „taborsku viziju“ svog supružnika imaju uvijek na prvom mjestu u svom umu, te u najdubljem dijelu svog srca, kako bi mogli razviti percepciju u kojoj neprestano ljubuju sa svojim voljenim.

Kathleen Billings – For your marriage

Prevela: Maja Dukmenić/zenavrsna.com

Zanima te i ovo?
Svećenik s natpisom ispred trgovine poziva kršćane: „Ako možete doći u kupovinu po namirnice, onda možete doći i na misu”
02. March 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.