5. Dan Mladifesta, 5.8.2018.: DAN POZIVA I POSLANJA

Nedjelja. Dan prepun milosti već samim tim što je nedjelja – prisjećanje na dan Isusova Uskrsnuća, zatim i jer je spomendan Gospe Snježne (a prema iskazu vidjelaca i pravi Gospin rođendan), i na kraju za nas Hrvate Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Uglavnom, dan s puno emocija koje su se mogle i malo bolje kanalizirati po grupama budući da je jutarnji program Mladifesta bio predviđen za svete Mise po jezičnim skupinama.

Slušajući iskustva mladih kao i pratećih im svećenika, razumjela sam koliko je za većinu njih bio neizmjerno bogatiji Mladifest ukoliko su ga mogli živjeti i kao skupina koja je bila vođena od strane nekog duhovnika. Tada su uz dinamiku redovitog programa Mladifesta, u posebnom radu po grupama koji je bio u trenucima pauza, mogli još konkretnije između sebe dijeliti dojmove i poticaje koje su im određene kateheze ili predavanja u nutrini otkrivala. Puno mladih, posebno onih koji su došli po prvi puta, bilo je iznenađeno nekim unutarnjim previranjima, pitanjima, spoznajama, te je bilo i vrlo dragocjeno kad su to mogli u grupi naglas verbalizirati i kad su im njihovi svećenici to mogli bolje objasniti i uputiti ih.

POSLIJEPODNENA SVJEDOČANSTVA I KATEHEZA

Prvi dio poslijepodnevnog programa od 16, 00 sati, bio je određen za svjedočanstva o plodovima Mladifesta, odnosno „djeci“ Mladifesta kako ih je nazvao fra Marinko. O prvom Mladifestu u Mađarskoj govorio je O. Gergo Bese. On je istaknuo jednu posebnost i milost Međugorja, a ta je da je ovdje toliko puno ljudi pronašlo svoj put i svoj životni POZIV. Tako je i on ovdje otkrio svoj svećenički poziv, a danas organizira hodočašća mladih ovdje ili eto taj Mladifest u Mađarskoj, najviše sa ciljem da mladim ljudima koje milost otvori i dotakne, može pomoći pronaći njihov put i poziv. Uslijedila su svjedočanstva o tome kako su pokrenuti Mladifesti u Parizu, Poljskoj i Hondurasu.

Oko 17,00 sati far Marinko je održao katehezu o PAŽNJI, poučavajući mlade kako je potrebo da se trude izbjeći sve presretače i ometače pažnje ovoga svijeta kako bi mogli doista živjeti i svoj sakramentalni i svoj stvarni život. Jer ovaj je svijet stvoren sa ciljem da nas odmakne od svega važnog!

VEČERNJI MOLITVENI PROGRAM

Nakon krunice uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predslavio apostolski vizitator MONS. HENRYK HOSER u koncelebraciji sa apostolskim nuncijem u BiH mons. LUIGIJEM PEZZUTOM i fra Miljenkom Štekom, te još 485 svećenika. U svojoj propovijedi mons. Hoser je svima prisutnima postavio pitanje, a što sada na kraju Mladifesta? Što nam je raditi da bi činili djela Božja? A zatim je naznačio put koji nam ovdje daje i Isusova Majka – ući u Njezinu školu koja vodi k Isusu.
,,Isus je jedan sigurni Učitelj. Nemojte kasniti upisati se u Njegovu školu. U istoj školi ćete pronaći i jednu Učiteljicu: Mariju, Majku Božju, Mariju Odgojiteljicu i Kraljicu Mira! Jedna takva škola više vrijedi od najboljih svjetskih sveučilišta! Marija se ne umara upućivati nas na svoga Sina: "Učinite sve što vam kaže On!" - završne su riječi iz homilije mons. Henryka Hosera koju je uputio prisutnim vjernicima.

Na kraju misnog slavlja fra Marinko se posebno toplo i ganuto zahvalio prisutnim pastirima mons. Hoseru i mons. Pezzutu. A narod je odgovorio dugim pljeskanjem. Doista se vidjelo kako je svima nekako drago što je konačno Majka Crkva pogledala ovu svoju tako živu župu, i sve ono što se skromnim snagama ovdje pokušava ostvariti kako bi se mnogobrojne duše otvorile za Boga.

Zatim se zahvalio Bogu, Gospi, svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i realizaciji Mladifesta. Mladima se zahvalio na žrtvi, radosti i svjedočanstvima. Pozvao ih je da upravo tu radost koju su donijeli i u međugorsku župu ponesu u svoje domove, svoje župne zajednice i kamo god budu išli.

Iznio je također i neke statističke podatke: Krunica i molitva vjernika molila se na 29 jezika. Događaje Festivala glazbom i pjesmom pratio je Međunarodni zbor i orkestar pod ravnanjem prof. Damira Bunoze, a u njemu su bili mladi iz 23 zemlje. Festival je simultano prevođen na sedamnaest jezika, a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali, te televizijske kuće. Tako su cjelodnevni program svih dana Mladifesta livestreamom i preko Radiopostaje Mir Međugorje prenosili, Radio

Maria iz osam zemalja, Laudato TV , Espanol TV, Kit TV, Kathtube i mnoge druge.

Večernji molitveni program ove zadnje večeri preko livestreaminga pratilo je rekordnih 1.076.600 gledatelja.

Nakon Mise uslijedilo je kratko klanjanje Presvetom, iza kojeg je slijedio svećenički blagoslov svim prisutnima i POSLANJE. Predstavnici zemalja dolazili su do oltara i biskupi (Hoser i Pezzuto) su im dijelili simbolične poklone: ŠTAP (da se u životu uvijek oslanjaju na Isusa) i krunicu (da se u životu uvijek oslanjaju na molitvu - Gospu).

Do 23,00 sata trajao je RASTANAK U PJESMI! Dok su doista za vrijeme svih misnih slavlja zbor i orkestar svirali vrlo meditativno i pobožno, centrirajući se na bit liturgijskih misterija, sada je iz njih probila sva radost mladosti, vokalanih bravura i vesele interpretacije. Svi su se rasplesali. Posebno je bilo lijepo vidjeti zajedništvo rasplesanih djevojaka, mladića, časnih sestara, mladih franjevaca i svećenika svih redova – doista jedno živo zajedništvo u Kristu. I TO JE TAKO PROROČKI ZNAK Međugorja i

Mladifesta: poslanje svjedočenja žive Božje Riječi koja se utjelovljuje u konkretnom zajedništvu, radosti i ljubavi.

Sveta misa zahvalnica slavljena je na Križevcu u 5 sati ujutro u ponedjeljak 6. Kolovoza. Predslavio ju je župnik fra Marinko Šakota, i s njom je završen je Dvadeset i deveti međunarodni molitveni susret mladih.Ona nam je uvijek na kraju podsjetnik da smo pozvani vratiti se u vlastite “križevce” svakodnevnog života, ali sada jači i preobraženi iskustvom Isusove blizine.

Svečano otvorenje 29. Mladifesta: „JEDNO TIJELO U KRISTU“

Drugi dan MLADIFESTA, 2.8.2018.: GOSPA OD ANĐELA, KRIŽ I SVJETLO

Treći dan Mladifesta: HODOČASTITI ČISTA SRCA S MARIJOM

SUBOTA, 4. dan Mladifesta, 4.8.2018. Sv. Ivan Maria Vianney: LJUBAV KOJA PJEVA U SRCIMA

5. Dan Mladifesta, 5.8.2018.: DAN POZIVA I POSLANJA

Označeno u