Treći dan Mladifesta: HODOČASTITI ČISTA SRCA S MARIJOM

Treći dan Mladifesta osvanuo je obasjan suncem. Osvježen jučerašnjom kišom. Fra Marinko koji je vodio jutarnju molitvu od 9,00 sati navodio je mlade na zahvalnost – da budu sposobni prepoznati te male znakove Božje prisutnosti u svom životu. Baš onako po Gospinoj školi. I budite zahvalni…

JUTARNJA I POSLIJEPODNEVNA KATEHEZA – fra Ante Vučković

Jutarnja kateheza fra Ante bila je jednako usmjerena na iščitavanje dijelova Božje Riječi. On to tako vrhunski napravi rezove onoga što je bilo, što evanđelista želi istaknuti, što to znači za čovjeka uopće tako da se na kraju svatko mogao prepoznati: kakvu poruku ta Riječ za njega osobno nosi. Nekako su mu i jutarnja, a na poseban način poslijepodnevna kateheza bile usmjerene na otvaranje duše Bogu kroz kajanje i sakrament ispovjedi. Evo jedne lijepe misli koja neka vas potakne da ih poslušate. Sve linkove imate na našoj facebook stranici. "Bez kajanja ne mogu spoznati sebe ni Božju blizinu! Pokajati se, doista je milost, Božji dar, šansa za novi početak!" fra Ante Vučković

JUTARNJA SVJEDOČANSTVA

Prvo jutarnje svjedočanstvo imali su Marija i Darko Juranić iz Nove Gradiške (Hrvatska). Oni su bračni par koji je 5 godina hodao u čistoći. Svjedočili su o svom sazrijevanju u muškarca i ženu preko molitve i duhovnih obnova don Damira Stojića, upoznavanja sa Teologijom tijela Ivana Pavla II, preko knjiga fra Frkina; o svojim nastojanjima i padovima da doista sveto uđu i žive svoj sakrament braka koji im je sada već godinu dana blagoslov i lijek za mnoge probleme.

Drugo svjedočanstvo imao je DARIO VASILJ, međugorski župljanin koji je nažalost upao u ovisnost droge. Imao je lijepo djetinjstvo, završio je fakultet i imao dobar posao, ali prazninu u njegovom životu ispunjao je heroin. Kad je došao do ruba zavapio je Gospi iz sveg srca. Nakon samo dvadesetak dana, preko međugorskih franjevaca fra Danke i fra Svetozara ukazala mu se mogućnost da svoje ozdravljenje potraži u zajednici Cenacolo. Tamo je upoznao kako duboko čovjek može pasti, a još više kako ga Bog može ozdraviti i obnoviti. U zajednici je upoznao i svoju buduću ženu te danas živi kao sretno oženjen čovjek i otac dvije djevojčice. I dalje „hoda s Bogom“, djeluje kao voditelj kluba liječenih alkoholičara u župi, a ove godine bio je i jedan od organizatora duhovne obnove za bivše ovisnike „DANI TRIJEZNOSTI!“ Jedno vrlo lijepo i životno svjedočanstvo o snazi Božjeg djelovanja i Gospine blizine.

POSLIJEPODNEVNO SVJEDOČANSTVO

Nakon fra Antine zadnje kateheze na ovogodišnjem Mladifestu, predstavili su se “Marijini obroci“ humanitarna akcija koja hrani 1,257,278 djece u svijetu, svakoga školskog dana. Njihov rad plod je Međugorja. Joyce i Vanessa, dvije mlade djevojke iz Malavija, koje primaju Marijine obroke u Jacaranda školi za siročad prekrasno i onako u afričkom ritmu otpjevale su izvorne afričke katoličke pjesme.

VEČERNJI MOLITVENO LITURGIJSKI PROGRAM

Kao inače, molila se krunica, a bogato Misno slavlje predsjedao je fra Marinko Šakota uz koncelebraciju fra Gorana Azinovića i fra Damira Pavića te još 570 svećenika. Vrlo nadahnuta fra Marinkova propovijed o tome kako i nas naše znanje ili predrasude o nekome ili o Isusu mogu zapravo zatvoriti za ono što nam Bog želi kroz njih pokazati. ,,Mi koji smo se večeras okupili ne u sinagogu ali na susret s Isusom, molimo ga da nam otvori oči i srce kako bismo bili svjesni svih blokada ako ih u nama ima: predrasuda, etiketiranja drugih, generaliziranja, idealiziranja ili sotoniziranja drugih, oholosti našeg ega ili kompleksa manje vrijednosti, tvrdoće srca, nepraštanja drugima i sebi, i da naša srca čisti svojim pogledom, onim pogledom kojim je dodirnuo Petrovo srce.'', dio je iz homilije upućene mladima 3. dan Mladifesta.

Iza Mise je uslijedila procesija sa Gospinim kipom. Slika jedne žive Crkve koja zajedno s Marijom hodočasti prema Nebeskoj domovini!