Za kraj Mladifesta:„DOBRI PLODOVI MEĐUGORJA“

Ugasili su se mikrofoni, spakirale su se zastave i međugorske ulice ponovno ulaze u redovan ljetni ritam. Prometni čepovi su slabijeg intenziteta, iako, onako intimno, svakome pomalo nedostaje radost i polet Mladifesta.

Sliježu se dojmovi. Svi koje pitam mahom su oduševljeni. Kažu da nikad nije ovako bilo, da se milost rezala nožem, da su suze na klanjanju ili molitvi same kretale niz lice. Za organizaciju programa kažu da je bila odlična, da se vidi napredak iz godine u godinu. Prisutnost vatikanskog vizitatora mon. Hosera koji je bio nazočan na cijelom programu, njegova slobodna komunikacija sa poljskim hodočasnicima, topli šutljivi smješak odobravanja – svima je grijao srca. Ono kad se napokon osjećaš prihvaćen, spomenut, zapažen – što bi rekao fra Ante Vučković: kao da je i Međugorje doživjelo i iskusilo onu temeljnu čovjekovu potrebu da IMA NEČIJU PAŽNJU. Prisutnost apostolskog nuncija u BiH Luigija Pezzuta i njegov „klik“ sa mons. Hoserom, također su imali globalno eklezijalni učinak – da se svi mi, Gospina djeca, osjećamo ne samo u njezinoj školi, nego i u njezinoj Crkvi.

REKORDNE BROJKE

Pogledajmo kako je sve ovo izgledalo u brojkama: Na Mladifestu 2018. okupilo se više od 50.000 mladih iz cijeloga svijeta. Točnije, iz 72 zemlje, od Južne Koreje i Filipina preko Rusije i europskih država do Meksika i Bolivije.

No, ovogodišnji Mladifest ući će u povijest ne samo zbog velikog broja sudionika (npr. u koncelebraciji na misnom slavlju 3. kolovoza bilo je 570 svećenika, u orkestru i zboru 100 glazbenika iz 22 zemlje), nego i zbog toga što ga je misnim slavljem otvorio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto zajedno s apostolskim vizitatorom za župu Međugorje mons. Henrykom Hoserom. Tu činjenicu posebno je naglasio u svome pismu mladima bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn, poručivši im kako je ovogodišnji Mladifest posebna prigoda za zahvalu „Svetome Ocu za njegovu ljubaznu brigu za Međugorje“. „Imenovanje stalnog apostolskog vizitatora znak je velikog poštovanja i priznanja. Time je Crkva službeno priznala dobre plodove Međugorja. Nadbiskup Hoser sada je osobni predstavnik Svetoga Oca za župu i hodočasnike Međugorja. Za vas, dragi prijatelji, koji ste unatoč velikoj vrućini došli Gospi, kako biste molili, ispovijedali se i slavili, taj papin znak veliko je ohrabrenje, da gledamo u Mariju i njezinu riječ slijedimo: ‘Činite, što vam Isus kaže!’“, poručio je mladima kardinal Schoenborn.

SLIKA ZA SVIJET

Festival je simultano prevođen na sedamnaest jezika, a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali te televizijske kuće. Tako su cjelodnevni program svih dana Mladifesta livestreamom i preko Radiopostaje “Mir” Međugorje prenosili Radio “Maria” iz osam zemalja, Laudato TV, Espanol TV, Kit TV, Kathtube i mnoge druge.

Rekord je postignut i tokom večernjeg programa koji je 5. kolovoza preko livestreama pratilo 1,076.600 gledatelja.

Kako bi se omogućilo da slika iz Međugorja organizirano ide do brojnih štovatelja Gospe i Međugorja u cijeli cvijet, zabilježeno je to s deset videokamera i dva drona.

VOLONTERI FRAME

Mladima iz cijeloga svijeta na usluzi je bilo oko 120 mladih volontera pod vodstvom duhovnog asistenta fra Perice Ostojića. Za volontere se vežu mnogi zadaci, a prije svega red i mir u krugu crkve, prodaja na štandovima, čuvanje sakristije. Framaši su sudjelovali i u organizaciji sv. mise i sv. pričesti. Tu je i plesna animacija, za koju su čitavo ljeto imali probe. Njihov je radni dan često puta završavao i do 1 sat po ponoći jer su pospremali prostor oko vanjskog oltara i sakupljali smeće.

DANI MILOSTI

Bili su to doista dani milosti! Dani koje naravno, osim lokalnih televizija, hrvatski mainstram mediji nisu puno spominjali. Nije im odgovaralo svijetu pokazati kako IMA NADE jer još postoji mlada i živa Crkva koju Gospa stvara i vodi. Čudo je svakako da je bilo toliko mladih na okupu u pjesmi, molitvi, druženju, a eto nije se dogodio ni jedan incident. Na kraju najveće hvala upućujemo GOSPI jer opet Ona na kraju nad svim bdije, budući da je u tako skromnim organizacijskim i infrastrukturnim mogućnostima sve prošlo na NAJVEĆU SLAVU BOŽJU!

Svečano otvorenje 29. Mladifesta: „JEDNO TIJELO U KRISTU“

Drugi dan MLADIFESTA, 2.8.2018.: GOSPA OD ANĐELA, KRIŽ I SVJETLO

Treći dan Mladifesta: HODOČASTITI ČISTA SRCA S MARIJOM

SUBOTA, 4. dan Mladifesta, 4.8.2018. Sv. Ivan Maria Vianney: LJUBAV KOJA PJEVA U SRCIMA

5. Dan Mladifesta, 5.8.2018.: DAN POZIVA I POSLANJA

Propovijed mons. Henryka Hosera na završnu večer Mladifesta

Propovijed fra Miljenka Šteke 4. dan Mladifesta

Propovijed fra Marinka Šakote 3. dan Mladifesta

Propovijed fra Ante Vučkovića 2. dan Mladifesta

Propovijed Mons. Luigia Pezzuta s otvorenja 29. Mladifesta

Označeno u