Pobjednica "Dore" Albina Grčić članica je crkvenog vokalno-instrumentalnog sastava “Konkatedrala” iz Splita

Pobjednica hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije - popularne “Dore” - održane u dvorani “Marino Cvetković” u Opatiji u subotu 13. veljače, Splićanka Albina Grčić (22), ujedno je dugogodišnja glazbenica i članica VIS "Konkatedrala”, crkvenog vokalno-instrumentalnog sastava iz konkatedrale svetog Petra smještene u gradskom kotaru Lokve u Splitu.

Popularni VIS “Konkatedrala” koji djeluje pri Župi svetog Petra u Splitu, inače po broju vjernika jednoj od najbrojnijih splitskih katoličkih župa, nema službenog voditelja, piše IKA.

Don Radojko Vidović, župnik Župe svetog Petra u Splitu: Albina je dobra pjevačica i dobra vjernica

No kao neslužbeni predstavnik VIS “Konkatedrala” u javnosti slovi don Radojko Vidović, omiljeni župnik Župe svetog Petra. On u svojim izjavama za medije nije krio zadovoljstvo što je upravo Albina Grčić, kako on kaže, “dobra pjevačica i dobra vjernica”, pobijedila na “Dori” te će s pjesmom “Tick Tock” autora Branimira Mihaljevića predstavljati Lijepu Našu na (polufinalnom) natjecanju za izbor najbolje pjesme Eurovizije (Eurosong), koji će se održati u svibnju u nizozemskom Rotterdamu, ako bude povoljna epidemiološka situacija.

Naime, i sama “Dora”, na kojoj je za pobjedu konkuriralo ukupno 14 pjesama (od 140 prijavljenih pjesama), održana je u Opatiji u prilično neobičnom ozračju, bez publike i bez nazočnosti novinara i fotoreportera, izuzev onih sa Hrvatske radiotelevizije (HRT). Voditeljski kvartet činile su iskusne Daniela Trbović i Barbara Kolar), te mlade voditeljice Jelena Lešić i Doris Pinčić.

Župnik don Radojko često nazoči Albininim nastupima, kao i nastupima VIS “Konkatedrala”, a Albinu je pratio i na zadnjem natjecateljskom pjevačkom TV-showu “The Voice Hrvatska” u Zagrebu, na kojemu se Albina plasirala u finale.

Čestitke na svim nedjeljnim misama u konkatedrali svetog Petra

Zbog epidemioloških mjera župnik Župe svetog Petra u Splitu nije mogao biti u Opatiji, ali kaže da su u Splitu svi župljani bili uz Albinu i navijali da pobijedi.
“Jutros smo čestitali Albini na pobjedi na svim misama u konkatedrali, a bilo ih je ukupno pet. I na popodnevnoj ćemo joj misi uputiti čestitke i blagoslov”, izjavio je za “Slobodnu Dalmaciju” u nedjelju 14. veljače don Radojko Vidović, karizmatični župnik splitske Župe svetog Petra, poznat po dobroti i skromnosti, ali i ljubavi prema glazbi.

Osim što je uspješna u glazbi, Albina Grčić je i uspješna studentica četvrte godine na Filozofskom fakultetu u rodnom Splitu, gdje studira engleski jezik i književnost te povijest.

Župna i konkatedralna crkva svetog Petra apostola počela se graditi u prosincu 1979. godine

Inače, kako se navodi na mrežnim stranicama Župe sv. Petra u Splitu, župna i konkatedralna crkva svetog Petra apostola počela se graditi u prosincu 1979. godine, a blagoslov temeljnog kamena, koji je donesen iz starohrvatske crkve svetog Petra u Solinu, obavljen je 1980. godine. Blagoslov pastoralnog centra proslavljen je 1983. Crkva je odlukom Svete Stolice 11. svibnja 1987. uzdignuta na dostojanstvo i čast konkatedrale. Iste godine je i posvećena 27. srpnja.

Na području župe ima oko 20.000 stanovnika. Crkva je izvana duga 32,40 m i široka 28,70 m. Tadašnja komunistička vlast je smanjila njezinu veličinu i nije dozvolila gradnju zvonika od 70 m. U stambenom dijelu zgrade nalazi se kapela Ranjene Gospe. U njoj je bio stari Gospin kip koji je oštećen prilikom bombardiranja stare crkve svetog Petra 1944. Stoga kapela i nosi ime Ranjene Gospe, a blagdan se slavi 23. siječnja.

Označeno u