Prekrasna pjesma ‘Kardinale’ u čast velikog Alojzija Stepinca – izvode ‘Hrvatske ruže’

Glazbena skupina “Hrvatske ruže” objavila je pjesmu “Kardinale” posvećenu domovini i blaženom Alojziju Stepincu, a premijerno je puštena u eter 25. lipnja.

Za Hrvatski katolički radio autor pjesme Nenad Ninčević odgovorio je kako se sada, nakon više od dvije tisuće napisanih pjesama, usmjerio na duhovno-domoljuban svjetonazor.

“Moje se pjesme sviraju svakodnevno, i na zabavama i na radiju, na svim mogućim televizijama. Dnevno imam između osam do deset tisuća vrćenja i ne znam ni koliko stotina tisuća klikova dnevno. Meni je Bog dao sve što sam sanjao, a sada je došlo vrijeme da se ja njemu zahvalim”, kazao je Ninčević.

“U svakoj pjesmi je Bog”

Objasnio je i mogu li pjesme biti duhovne, a da se u njima ne spominje Bog.

“Čim si posvetio pjesmu majci u njoj je Bog. To je tako jednostavno i divno. U svakoj pjesmi je Bog. Kako bi se uopće dogodila ljubav prema majci, prema djetetu, prema ljudima, prema bližnjemu svome da nije u tebi Bog i da nije u pjesmi Bog. On je jednostavno tu, ne treba ga naglašavati”, rekao je Ninčević.

Otkrio je za HKR i zašto je nakon toliko godina i stvaralaštva odlučio napisati pjesmu posvećenu bl. Alojziju Stepincu.

“U 12. mjesecu 2020. imao sam jednu tešku zdravstvenu situaciju i zamalo sam umro. Međutim, sve skupa je dobro završilo. Nekim čudom sam preživio. Čitav život sam bio u vjeri, ali prije bolesti, čini mi se da sam je malo zanemario i da nisam bio dovoljno dobar, kao nekada. U bolesti sam ponovno našao svoj mir. Puno sam čitao o kardinalu i na neki sam se način povezao s njim. Zaključio sam da moram to napraviti. Da moj duh traži od mene da mu zahvalim za mučenički život koji je živio”, objasnio je Ninčević.

Uz Ninčevića, tekst i glazbu potpisao je i Branimir Mihaljević. Obojica su dokazani autori brojnih hitova popularne glazbe, ali ova skladba po svojoj domoljubnoj i duhovnoj noti predstavlja ih na jedan nov i poseban način. Skladba odiše ponosom i nostalgijom i zasigurno će posebno u dušu dirnuti iseljenu Hrvatsku i to ne samo onu starije generacije već i mlade koji su iseljenički život započeli posljednjih petnaestak godina.

Više o skladbi

Aranžman je napravio Branimir Mihaljević, a skladbu uz Ninčevića, izvode Karlo Dogan i Antonio Maričević okupljeni u glazbena skupinu koju su nazvali “Hrvatske ruže”. Skladba “Kardinale” njihov je glazbeni prvijenac koji je premijerno pušten u hrvatski eter, 25. lipnja, na godišnjicu ukazanja Gospe u Međugorju.

Blaženi Alojzije Stepinac bio je osobiti poklonik krunice i Gospe pa su glazbenici i odabirom datuma za puštanje skladbe u eter odali počast kardinalu kojemu je skladba i posvećena. Za pjesmu je napravljen i videospot u režiji Sandre Mihaljević koja je se uz kadrove izvođača u spotu koristila i arhivskim snimkama blaženika Stepinca.

Inače, Ninčević autor je tekstova i glazbe brojnih hrvatskih hitova koje je izvodio samostalno ili ih pak pisao za brojne izvođače hrvatske popularne glazbe. Sada je uz Karla Dogana i Antonia Maričevića dio glazbenog sastava „Hrvatske ruže“ čija će prva skladba već na prvo slušanje sasvim sigurno osvojiti brojna srca publike.

Označeno u