VIDEO Poslušajte novu pjesmu posvećenu novoizgrađenom Pelješkom mostu

Početkom mjeseca u kojemu će službeno za promet biti otvoren najduži hrvatski most, objavljena je nova pjesma i video spot pod naslovom "Pelješki most", piše hkm.hr.

Djelo je snimila skupina mladih pjevača koji su članovi ili suradnici Akademskoga zbora Pro musica iz Mostara. Instrumentalnu pratnju pružio je Tamburaški orkestar Mostar, pod vodstvom Davora Kožula. Na snimanju i izradi spota radili su Mario Beljo, Matea Beljo i Toni Nikolić.Početkom mjeseca u kojemu će službeno za promet biti otvoren najduži hrvatski most, objavljena je nova pjesma i video spot pod naslovom “Pelješki most”. Stihove pjesnika Ante Nadomira Tadića Šutre uglazbio je hercegovački svećenik don Dragan Filipović, u čijem se skladateljskom radu ističe i opera Diva Grabovčeva.

Djelo je snimila skupina mladih pjevača koji su članovi ili suradnici Akademskoga zbora Pro musica iz Mostara. Instrumentalnu pratnju pružio je Tamburaški orkestar Mostar, pod vodstvom Davora Kožula. Na snimanju i izradi spota radili su Mario Beljo, Matea Beljo i Toni Nikolić.

Posebna zahvala pri realizaciji ovog projekta pripada gospodinu Ivici Graniću, inženjeru angažiranom na izgradnji Pelješkog mosta, koji je osobito pomogao oko pristupa mostu za potrebe snimanje spota.

“U mom životu, mostovi su uvijek bili nešto tajanstveno, iako u isto vrijeme vidljivi sa svojim početkom i završetkom, kao i opipljivi, bilo u hodu bilo u prometu. Mostovi spajaju obale rijeka, jezera, planina. Mostovi spajaju ljude. Ovaj Pelješki most spaja, povezuje, po prvi put u povijesti, jednu državu u jednu cjelinu. Ta država je Croatia – Republika Hrvatska. Preko tri godine, kad god sam imao priliku, rado sam svratio u Komarnu, gledao izgradnju od samog početka, zanimao se, čitao… U tom se vremenu u meni rodila i želja: napisati glazbu za otvaranje Pelješkog mosta. Znam, nije to Sueski kanal, ali za nas Hrvate, to je doista veliko”, istaknuo je don Dragan Filipović o nastanku nove pjesme.

S vremenom su nastale tri numere, stavka za soliste, zbor i orkestar:

1. Hoće, neće, bit će most. Stavak za soliste, zbor i orkestar, koji kulturno pjeva o jednoj raspravi između onih koji su za most i onih koji su protiv. Glazba je pisana na etno ritmičke motive, sa željom da bude uz ples nekog KUD-a.

2. Most se rađa. Stavak za zbor i orkestar. Kao što se most rađa, niče i postaje sve vidljiviji, veći i bliži, tako i glazba u ovom stavku kao da dolazi iz daleka i biva sve jača i jača.

3. Pelješki most. Treći stavak, kojega možete čuti i vidjeti u spotu nastao je na tekst pjesnika Antuna Tadića – Šutre. Prije dvije godine, sreli smo se na godišnjicu Oluje u Kninu, zajedno smo slavili i blagovali. Zamolio sam ga da mi napiše stihove o Pelješkom mostu. On je otišao na lice mjesta, opisao most, more, sunce, nebo, anđele, mjesta s jedne i druge strane mosta… i evo. Nisam mogao odoljeti tom tekstu koji je zapravo jedna melodija.

“Htio sam da i mi s ove strane damo prilog tom grandioznom projektu, tako što bi poklonili, praizveli ove tri numere, stavka na otvaranju Pelješkog mosta. Budući da naša ideja i želja nije pala na plodno tlo, odlučili smo snimiti ovaj spot i tako podijeliti našu radost sa svima onima koji su radosni što most spaja ljude, obale, Lijepu našu!”, poručio je don Dragan Filipović.