Bog je baku Jelu odlučio pozvati na Badnji dan! Najstarija Hercegovka preminula u 106. godini života

Jela Mabić je na Badnji dan u 106. godini života napustila ovaj svijet.

Bog je baku Jelu odlučio pozvati na Badnji dan! Najstarija Hercegovka preminula u 106. godini života, piše Grude.

Ova dobra starica preminula je u Zagrebu kod sina Stipe kod kojeg je boravila u posljednje vrijeme. Tijelo pokojnice bit će prebačeno 28. prosinca u Široki Brijeg, kad će biti određen datum sprovoda.

Ekipa Večernjeg lista je u rujnu 2020. bila na Jelinu rođendanu, a evo što je tada zabilježio Miro Bošnjak.

Naime, baka Jela Mabić, krštenoga ime Helenna, rođena Ljubić, proslavila je 105. rođendan i stotinu godina od dolaska iz daleke Amerike. Na Jelinu rođendanu i ulasku ove vitalne starice u 106. godinu života okupila se i brojna obitelj. Baka Jela sa suprugom Jurom, danas pokojnim, izrodila je šestero djece, ima devetero unuka, 16 praunučadi i četvero šukununučadi.

Rodila se u New Yorku 1915. godine kao Helenna. Njezin otac Jozo iz Potkraja, obližnjeg naselja Privalj, još kao mladić otišao je raditi u Boku kotorsku, gdje je upoznao i Jelinu majku Filomenu rođenu pokraj Šibenika. Ubrzo su se vjenčali i odlučili potražiti bolji život odlaskom u Ameriku. U Americi su ostali živjeti pet godina i prije jednoga stoljeća odlučili su se vratiti u Boku kotorsku, potom u Hercegovinu. Jela se udala u 24. godini za Juru Mabića iz kočerinskoga naselja Budim. Ubrzo sa svojim mužem naseljava se u širokobriješko mjesto Potkraj, gdje živi danas.

Njezin suprug umro je prije dvadeset godina. Na upit kako živi, uz nježni i blagi osmijeh, ova vitalna starica tada nam je kazala kako nema društva s kojim bi mogla razgovarati, prepričavati životne zgode i nezgode prikupljene kroz više od stoljeće života.

Označeno u