Model za "Nakit - žensko pravo" 95-godišnja baka iz Tomislavgrada vecernji.ba

Model za "Nakit - žensko pravo" 95-godišnja baka iz Tomislavgrada

"Nakit – žensko pravo u BiH" naziv je projekta tomislavgradske Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" koji njegov idejni tvorac, karmelićanin, etnolog i veliki zaljubljenik u folklor, otac Zvonko Martić, realizira u suradnji s Jasminom Fazlagićem, umjetničkim fotografom iz Sarajeva. Imali smo privilegij nazočiti stvaranju novih fotografija kojima će trajno sačuvati još jednu posebnu priču, javlja vecernji.ba.

Uloga žene

Cilj projekta je istaknuti ulogu žene u tradicijskoj kulturi i jedno od njezinih rijetkih diskrecijskih prava u patrijarhalnom bh. društvu. Riječ je o pravu raspolaganja svojim nakitom, a što je zajedničko za sva tri naroda, govori nam otac Zvonko i dodaje: "Ove smo godine projektom željeli zaista istaknuti taj ženski element, estetiku nakita kroz način ukrašavanja s jedne strane, a s druge to pravo žene da ima vlastitu imovinu i njome raspolaže."

A to pravo raspolaganja nakitom i njegovo nasljeđivanje po ženskoj liniji zadržalo se i u suvremeno doba u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine. Sa željom da na fotografijama u tematskom kalendaru prikaže specifičnosti i sličnosti ženskog nakita u Bosni i Hercegovini, Martić je pozvao svog dugogodišnjeg suradnika, umjetničkog fotografa.

- Mi etnolozi uvijek naglašavamo tu dokumentarističku notu, a Jasmin je sada rekao: "Dobro, radit ćemo to, ali daj da to bude na moj način, onako kako bih ja htio prikazati nakit." Onda sam rekao: "Dobro, evo ti projekt, njegov naziv je takav" i onda je on jednostavno pri tom fotografiranju odlučivao kako će prikazati nakit, tako da je projekt više njegov nego moj - uz smijeh će otac Zvonko, a Jasmin dodaje: - Do sada smo uvijek nakit fotografirali kao predmet, a on je ipak na ljudima, na njima prirodno stoji, nose ga i ovoga puta htjeli smo naći ženske modele na koje ćemo staviti taj nakit, da damo malo više života cijeloj priči - kazao je.

Otac Zvonko Martić doktor je etnologije i prior samostana. On je čuvar narodnog blaga, on je znanstvenik koji istražuje međureligijska mjesta na tlu Bosne i Hercegovine, čovjek kojem je narod na prvom mjestu, on je duhovnik koji teži sav svoj život biti u prisutnosti Krista. Osim duhovne djelatnosti, otac Zvonko bavi se očuvanjem kulturne baštine Hrvata iz BiH. Karmel sv. Ilije posjeduje zbirku narodnih nošnji i nakita Hrvata iz BiH koja ima više od 120 kompleta i ona je jedinstvena zbog toga što pokriva sve krajeve Bosne i Hercegovine. Zbirka je bila na nekoliko izložbi u Hrvatskoj i Europi. Otac Zvonko pokretač je i manifestacije Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji.

Inače, kroz cijeli niz projekata u proteklih 15 godina nastalo je na stotine iznimnih fotografija, a Zvonkova i Jasminova suradnja prerasla je u pravo prijateljstvo.

- Pa, Zvonko i ja smo u sve ove godine postali gotovo obitelj i zaista ne treba mnogo da bismo nešto napravili. Jednostavno, toliko razumijemo jedan drugog da, kad se pogledamo, znamo što treba raditi - objasnio nam je Jasmin, a onda se posvetio pripremama za snimanje posljednje fotografije.

Naslovnica kalendara

Model je bila 95-godišnja baka iz Tomislavgrada koja je, unatoč kiši, strpljivo pozirala i Jasminu i nama. Njezina fotografija s tradicionalnim nakitom u rukama naći će se na naslovnici kalendara. Inače, projekt "Nakit – žensko pravo u BiH" Udruga "Stećak" realizira uz potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta, piše vecernji.ba.

Označeno u