Tina Miloš, sestra Rita, sutra polaže svečane - doživotne zavjete u Klarisama

Prije tri godine Tina Miloš iz Gruda odlučno i hrabro rekla je Isusu svoje DA i tome u Gospodinu obećala da će u vremenu od tri godine opsluživati pravilo sv. Klare, živeći u poslušnosti, siromaštvu, čistoći i klauzuri kako bi položila doživotne zavjete u samostanu Klarisa koji u Brestovskom djeluje od 1989. godine.

Mnoge je preplavio ponos prošle nedjelje kada su fratri u Grudama, na svetim misama, fra Stanko Pavlović, fra Bernard Marić i fra Ante Šaravanja priopćili radosnu vijest svojim župljanima, o tome kako sestra Rita, nakon navršene tri godine od privremenih zavjeta, polaže svečane - doživotne zavjete ovog četvrtka 11. kolovoza.

- Kao mala sam bila fascinirana svećenicima. I danas je tako, gotovo sve moje molitve su za njih, posebno za fratre. U 1. r. srednje u našu župu dolazi svećenik, fra Slaven Mijatović, koji je sada u misijama. On je prvi počeo okupljati mlade i motivirati nas. Nakon njega, fra Miro Šego nas upoznaje s Framom. '95. god. doživjela sam obiteljsku tragediju i mogu reći da su mi Frama i fra Miro tada spasili život i izvukli me iz depresije. Jednostavno, kroz Framu sam naučila voljeti Boga. '98. god. župa je ostala sama, bez fratara, tako da smo mi framaši, nas dvadesetak, redovito nedjeljom bili na oltaru, pjevali, čitali Evanđelje i molitvu vjernika. Crkva je čak i u takvim okolnostima bila prepuna. I ja sam prije živjela dvostrukim životom, pretvarala se da sam dobar framaš. Prošla sam razne faze, od techno verzije, rocka i cajki, da bih na koncu stigla do Boga. Bog radi preko svega toga, kazala je svojevremeno sestra Rita, rođena Gruđanka i župljanka koja je svoj život posvetila dragom Bogu u samostanu Klarisa.

Sestru Ritu novac ni materijalno nisu privlačili. Ona u Samostanu svoje siromaštvo smatra slobodom, kao i zatvoreni prostor u kojem obitava posljednjih nekoliko godine. - Rešetke su sloboda, čista sloboda! Mislim da je teže časnim sestrama vani i da je njihov poziv teži jer su stalno u dodiru sa svjetovnim. Mi smo zaštićene od interneta, televizije i mobitela. Sve to zarobljuje čovjeka. A ono bez čega možeš čini te slobodnim. Znam da mnogi to ne mogu shvatiti, počevši od moje obitelji.
Iz iskustva vam kažem da je oprost najbolja osveta, kao što je govorio bl. Miroslav Bulešić. Cool je opraštati. I to je sloboda. Zato su i rešetke živa sloboda, jer niste vezani ni za koga, bez svega možete. Prije, kad bi se vratila iz diska, nakon pića i plesa, osjećala sam se prazno, prazno, prazno. Sad kad idem na spavanje osjećam toliku puninu i od radosti želim moliti za sve, kazala je sestra Rita koja je svoj poziv osjetila u Međugorju.

Dnevni red sestara Klarisa:
U 0,00 s. Časoslov- Služba čitanja
U 5,30 s. ustajanje
U 6,00 s. razmatranje
U 6,30 s. Jutarnja, Treći čas, krunica
U 7,30 s. sv. Misa
U 8,15 s. doručak
U 8,30 s. rad
U 11,20 s. Šesti čas i krunica
U 12,15 s. ručak i rekreacija
U 14,00 s. stroga šutnja
U 15,00 s. Deveti čas i razmatranje
U 16,00 s. rad
U 18,30 s. Večernja i krunica
U 19,30 s. večera i rekreacija
U 20,30 s. Povečerje