Don Puljiću velika podrška župljana: ‘Više mu je stalo do istine hrvatskoga naroda nego do njega samoga’

Prošlo je više od mjesec dana od kada su se Njemačkoj portali i novine raspisali, a posljednjih dana i u Hrvatskoj, svatko na svoj način, o tome kako je voditelj Hrvatske katoličke misije Göttingen i Braunschweig don Vinko Puljić, objavio na svom privatnom FB profilu, poziv za donacije Udruzi koja se bavi istraživanjem istine o trostrukom logoru Jasenovac.

Tu objavu pronašao je novinar u Njemačkoj hrvatskoj podrijetla i na svoj način preobličio i spremio na portal katholisch.de koji je bez ikakve provjere informacije objavio na svojim stranicama. Informacije su se širile, krenula je lavina, a rijetko tko zna pravu istinu i otkud je potekla lavina iskrivljenih i netočnih informacija, donosi Narod.hr.

Razgovarali smo sa župljanima i sa istaknutim Hrvatima u Njemačkoj, jer je don Vinko pod obvezom šutnje od strane Biskupije Hildesheim i želi do kraja slušati Crkvu.

Podrška vjernika

“Bolno nam je kada takvog novinara katolički portal katholisch.de i Biskupija Hildesheim smatraju vjerodostojnim i ozbiljnim. Koliko je vjerodostojan izvor za katolike, pokazuje njegov Twitter-profil, na kojem se za svakog vidljivo, bogohulno naslađivao paležu crkve Notre Dame. A sličnih stvari je skoro svakodnevno. Posve je nerazumljivo da nadležni takve stvari ne uzimlju u obzir” rekao nam je Luka, Hrvat iz Biskupije Hildesheim(podaci poznati redakciji), te nastavio:

„Uslijedila su u više navrata telefoniranja i prepisivanja putem e-maila sa Biskupijom Hildesheim, a u srijedu 30. 09. išao je don Vinko osobno i dugo razgovarao sa Referentom za Pastoral. Pod pritiskom novinara a i zbog teške njemačke prošlosti i povijesti, Biskupija Hildesheim nije htjela čuti niti uvažiti i drugu stranu „Audiatur et altera pars“, nego su već imajući svoj plan, držali se svoga, i zamolili don Vinka da da ostavku i sam napiše da se želi vratiti u svoju matičnu biskupiju. Izvršili su pritisak na taj način, jer su u Biskupiji znali da nemaju pravog razloga niti povoda dati mu ostavku. Nisu imali hrabrosti istini pogledati u oči, premda su tih dana sa svih strana stizali e-mailovi potpore don Vinku, te pisma i pisani materijali koji su rasvjetljavali i razjašnjavali situaciju, upućeni na biskupiju i Biskupa u Hildesheimu, na što su oni ostali gluhi, a strah im sve više i više rastao. Bio im je jedini cilj da se situacija smiri bez ikakvih posljedica. Zato su i don Vinka vezali šutnjom. Začudilo nas je to veoma, jer je ovo država i institucija koja stalno govori o slobodi mišljenja”, dodaje Luka.

“Za divno čuđenje, naš don Vinko je tih dana, pa sve do današnjeg dana sa mnogih strana dobio riječi podrške, telefonske pozive, pisma, organizirale su se molitve i nuđena pomoć da se ovim povodom koji je uzburkao razne duhove nešto učini na općem planu kako bi se zaustavili lažni novinari, upozorili portali koji prenose neosnovane činjenice uzimajući vijesti od takvih lažnih novinara, … ali nije to naišlo na odobravanje odgovornih ljudi iz Crkve.” ispričao nam je Slađan(podaci poznati redakciji) iz Hrvatske misije, te nastavio: “Don Vinko nam je u više navrata rekao, ali i sada je posvjedočio: „Kad sam se redio za svećenika u Rotimlji 1989., obećao sam poslušnost svome Biskupu i njegovim nasljednicima! To, i ovoga puta a i nadalje želim bez razmišljanja i vršiti. Što bilo da bilo, slušat ću Crkvu do kraja!“

Don Vinku stižu potpore sa svih strana.

“Dragi Vinko! Razumijem što te snašlo i želim ti pružiti svoju duhovnu i moralnu bratsku potporu. Preispitivanje “istine” se naziva “revizionizmom”, a oni koji tragaju za istinom – jer laž ne izdrži dugo – postaju “negatori zločina”… Budi i ostani sin Božji; sin Istine… Gospodin kojemu nastojiš služiti i služiš, bio ti zaklon i utjeha! On neka te zaštiti i blagoslovi! Drži se! Velika nevolja, čini se, počinje za sve koji čuvaju svjedočanstvo Isusovo… “In Te Domine speravi” – rekao bi naš Dragulj iz Krašića! (p. Siniša.)

Đavao nije lud. On ide tamo gdje ima tržišta. Logično je da se često mota oko crkve i u Crkvi. Što bi Tebi Imenjak, bilo lakše nego Isusu? Glavu gore, pokorit ću se i moliti Boga za one koji nehotice ili hotimice Luciferov svijećnjak drže”, rekao je Vinko(podaci poznati redakciji).

I u našim Misijama je ova priča brzo, jako i bolno odjeknula.

“Želimo dati podršku, sa željom da se nikad i nikom ne zabranjuje istraživati istina i da se nikoga ne ometa težiti za istinom. Da se prije svake objave, a pogotovo odluke provjere sve informacije – to očekujem pogotovo i u crkvenim krugovima” – izjavila je Ana(podaci poznati redakciji) porukom podrške.

Vjernici dviju misija su nam posvjedočili, da od kada je don Vinko njihov župnik, da su obje Misije doživjele procvat, svojevrsnu renesansu. Zajedno sa svojim suradnicima, koji nije mali broj, oživljen je liturgijsko vjerski život, a don Vinko je, kažu, molitvama, propovijedima, zajedničkim slavljima, liturgijskim pjevanjem, sa ministrantima, čitačima i ostalim raznim događanjima unio je jedan novi Božji duh u našu svakodnevnicu. Mnogi mladi su počeli živjeti istinski svoju vjeru, i uključili se u liturgijsko-vjerski život. Usprkos vremenu korone, kada nismo mogli ići u crkve i na liturgijske susrete, don Vinko je svakodnevno bio povezan sa svojim župljanima putem FB profila Misije – live streamom, moleći krunicu, križni put, sv. mise, duhovne pjesme, držao vjeronauk i druga pastoralna događanja.

“Shvatili smo da mu je više stalo do istine, pogotovo istine hrvatskoga naroda i dobrog vjerničkog života njegovih vjernika, nego do njega samoga! Postao je svojim radom i djelom, dragi i iskreni dio i član naše velike obitelji, Hrvatske katoličke Misije Göttingen Braunschweig i zato stojimo iza njega.” poručio je Frano(podaci poznati redakciji).

Podrška fra Vuka

Podužim pismom se javio i fra Vuk:

“1) Što se tiče fašizma, nacizma, komunizma ili bilo kojeg drugog oblika diktature i nasilja, ne samo što se odričem, nego se svim srcem i svom dušom suprotstavljam tome. Upravo me opiranje totalitarizmu i dovelo do Gospodnjega oltara. Postavljam pitanje: Treba li se dopustiti bilo kome da u ime tzv. istine tu istu istinu progone i širi laži? Čim se dirne u „komunističku istinu“, tj. ako se tu „komunističku istinu“ stavi pod upitnik, upada se u probleme. Ni nakon 30 i više godina od pada Berlinskoga zida, nitko ne smije spomenuti komunističke zločine niti staviti pod upitnik njihove „istine“. Čim ih bilo tko spomene, odmah dobije etiketu: fašist, nacist, ustaša … Hoćemo li zbog takvoga etiketiranja prestati tražiti istinu? Smije li nas i šta zaustaviti na putu istine?

2) Ovdje se ne radi o skupljanju novca za nijekanje istine ili izvrtanja činjenica; ne radi se o nijekanju bilo kojega i bilo čijega zločina. Naprotiv, ovdje se radi upravo o razotkrivanju istine i raskrinkavanju laži! Kome smeta iskapanje i traženje mrtvih? Postoje tvrdnje da je u Jasenovcu ubijeno čak 1.200.000 ljudi. Možda se iskapanjem pronađe 2.000.000 ubijenih. Kome to smeta? Kome smeta da se dođe do činjenice i da se napokon koliko je to moguće znanstvenim metoda utvrdi istina?

3) Kad je govor o kritici, onda jasno i glasno izjavljujem: Ja bih bio ništica kad bih zanijekao bilo koji ili bilo čiji zločin! Bio bih ništica kad bih umanjivao i broj žrtava! Ovdje se ne radi o umanjivanju žrtava, nego o utvrđivanju stvarnoga broja žrtava! Kome smeta utvrditi broj žrtava? Smiju li se povjesničari baviti poviješću, znanstvenici znanošću? Od kad je to zločin pomagati znanstvenike u njihovom radu?

4) Pitam javnost, sebe i vas: Smije li se tragati za istinom? Može li se za osobu koja traži istinu i samo istinu reći da je naivna? Ako se ljude koji traže istinu i samo istinu naziva naivcima, očito se živi u svijetu u kojem se ne smije iznositi istina.

5) S vama se slažem da se istina može instrumentalizirati u druge svrhe. Ali, ako je to već učinjeno, smije li se onda „instrumentalizirana istina“ staviti pod upitnik ili ju se mora prihvatiti takvom kakva je već prezentirana? Kakva je to znanost koju se ne smije preispitivati, koju se ne dopušta preispitivati? Kakva je to znanost koju se ne smije podvrći kritici? U kakvom se to vremenu živi?

Dragi brate u Kristu, don Vinko, upravo oni koji ne dopuštaju znanstvenicima baviti se znanošću pokazuju koliko im je stalo do znanosti, a samim tim do istine. Njih ne vodi istinoljubivost, nego zli duhovi prošlosti. Vođeni su duhom laži. Da bi zaustavili spoznaju istine, služe se svim mogućim sredstvima i načinima, manipulacijama i instrumentalizacijama.

Ako se ne zna koliko se dužno, kako se može otplatiti dug? Kome to smeta da moj narod spozna i sazna kakav je doista? Meni, koji ne samo ne niječe neki zločin, nego koji tvrdi da je onaj koji niječe zločin, veći zločinac od samoga zločinca. Meni je stalo do istine i do ničega drugog. A onima koji brane da se dođe do istine, koji bi zabranili preispitivanje „nečijih istraživanje“, ne samo da im nije do istine, nego im je do zataškavanja te iste. Upravo se takvi služe manipulacijama i instrumentalizacijama svake vrsti s jednim jedinim ciljem da se ne dirne u udbaške i komunističke zločine i laži!”

Tko je don Vinko Puljić?

Župnik don Vinko Puljić, je točno godinu dana upravitelj dviju Hrvatskih katoličkih Misija Göttingen i Braunschweig, a prošlih 9 godina bio u HKM Siegen. Sudjelovao je i kao svećenik i u Domovinskom ratu, dajući braniteljima duhovnu snagu kroz molitve, razgovore, svete sakramente, obilazeći i tješeći ranjenike, pokapajući one koji su živote dali za našu slobodu i obavještavao njihove obitelji o njihovoj pogibiji.

Što je don Vinko Puljić objavio?

12.rujna 2020. podijelio je na svom privatnom FB profilu poziv za donaciju Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

To je učinio na molbu njegova dobrog poznanika Akademika Josipa Dr. Pečarića, s kojim se poznaje već duži niz godina. Oni dobro surađuju i poznaju se sa predstavljanja knjiga, te iz vremena obraćenja Zdravka Tomca, kojemu je u vremenu obraćenja don Vinko koliko mu je vrijeme dopuštalo, bio na raspolaganju za druženja, putovanja pri promociji knjiga i predavanja, za razgovore o vjeri kao i duhovne razgovore što i sam profesor Tomac donosi u svojoj knjizi „Obraćenje“. Sa prof. Pečarićem se poznaje i sa koncerata Marka Perkovića Thompsona, kao i predstavljanja knjiga.

Don Vinko je to podržao, te iz njegove izjave koju je odmah na početku nastalih nemira dao izdvajamo: ” … svjestan da podržavam plemenitu, potrebnu i istinoljubivu udrugu koja će pokušati sa naše teške hrvatske povijesti i sa života i vratova naše braće i sestara, katolika, Hrvata, u domovini i svijetu, skinuti jaram laži i veo tajni kako bi mogli u slobodi, miru i ljubavi živjeti kao i drugi slobodni narodi Europe i svijeta. Nažalost je i dalje pogotovo na snazi retorika iz komunističke prošlosti, koja se puno puta ne temelji na činjenicama, niti na temeljitom istraživanju… Dojam mi je da se otežava i “zabranjuje” na neki način istraživanje istine. Tko prekriva zločine i zabranjuje ih istraživati, sam je sudionik zločina…”

Kad je don Vinko 12.09.2020 podijelio poziv na donaciju na svome privatnom FB profilu, pronašao ju je spomenuti novinar, preobličio ju je, dao joj fašističke note, rekao da Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac niječe Holokaust i takvo svoje tumačenje teksta stavio na svoj Twitter. Portal katholisch.de je bez ikakvih provjera to dao u javnost.

Ovaj novinar i ranije je pratio hrvatske katoličke svećenike i pastoralne djelatnike koji rade u Hrvatskim katoličkom misijama, župama i zajednicama u Njemačkoj, kopao po njihovim društvenim mrežama i ako bi našao bilo što da od toga može napraviti svoju priču s nakanom da ih ocrni, oblati, prikaže fašistima, dao se na posao. Godinama tako čini, a rijetko mu se tko suprotstavlja.

U tom pozivu gosp. Igor Vukić, predsjednik Društva, poziva da se donacijama pomogne utvrđivanje realne slike događaja u logorima Jasenovcu i Staroj Gradiški te drugih zbivanja u razdoblju Drugog svjetskog rata i poraća.

Što se dogodilo nakon objave u medijima?

Nakon objave u medijima voditelj glavnog odsjeka za pastoralno osoblje u biskupskom generalnom vikarijatu, je „skovao“ rečenicu kako trebaju don Vinku reći da kaže kako se sam želi vratiti u svoju matičnu biskupiju. U razgovoru sa osobljem don Vinko nije htio pristati na to, pa su se dogovorili kao da su se obje strane tako dogovorile. Naloženo mu je da napiše pismeno distanciranje, što je don Vinko i napisao na večer 30.9. 2020. a e-mailom spremio na Biskupiju 1.10.2020..

Donosimo ga u cijelosti na Hrvatskom jeziku:

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac i istraživanje koje provodi

Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac osnovano je 2014., a od 2015. jesu pravna osoba, upisana u Registar udruga i neprofitnih organizacija u Hrvatskoj. Njegov rad, istraživanje i poslovanje je pod nadzorom poreznih i drugih državnih organa. Članovi društva su povjesničari, akademici, novinari, politolozi, ekonomisti i ljudi drugih struka, kojima je na srcu želja da se sine ira et studio (bez srdžbe i ikakve naklonosti) rasvijetle svi događaji iz novije Hrvatske povijesti, a koji su sve dosad zastrti propagandnim velom komunističke historiografije. Ministarstvo branitelja je podržalo financijski dva projekta istraživanja.

U Glasu Koncila, katoličkom tjedniku Crkve u Hrvata, izlazi feljton Gosp. Tomislava Vukovića „Jasenovački logor u bespućima ‘povijesnog revizionizma’, gdje se u više od dvadeset nastavaka donose autentični dokumenti iz vremena postojanja logora.

Temelj istraživanja i istraživača ove Udruge su arhivski dokumenti. Udruga stalno poziva povjesničare iz Hrvatske i iz svijeta da dođu i pogledaju te dokumente (koji govore sami za sebe) i da se zajedno napiše ispravna, realna i vjerodostojnu povijest. Ne želi se zatajiti ni jedan zločin, ali ne žele ni da se zločini preuveličavaju i umnožavaju, najčešće iz političkih razloga. 

Izvor teksta u potpunosti preuzet sa Narod.hr.

Označeno u