Hrvati u Luzernu prikupili više od milijun kuna za stradale u potresu

Hrvati u Luzernu su u humanitarnim akcijama za stanovništvo na potresom pogođenom području u Hrvatskoj prikupili više od 150 tisuća švicarskih franaka, od čega je dio namijenjen za 15 stambenih modula Hrvatskog Caritasa, izvijestio je u petak 5. veljače voditelj Hrvatske katoličke misije Luzern fra Branko Radoš.

Hrvati u švicarskom gradu Luzernu su odmah dan nakon razornog potresa na Banovini počeli s prikupljanjem potrepština i sredstava za pomoć stradalom stanovništvu.

U akciji koju je pokrenuo NK Croatia Luzern prikupljene su materijalne potrepštine koje su dostavljene potrebitima u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici. Klub je od svojih članova i prijatelja prikupio i iznos od 20 tisuća CHF (140 tisuća HRK), koji će biti uručen stradalim obiteljima, javlja IKA.

Hrvatska katolička misija Luzern pokrenula je veliku akciju prikupljanja novčanih sredstava s ciljem prikupljanja 100 tisuća CHF (700 tisuća HRK) u ovoj godini. Vjernici su na misijskim portalima bili gotovo svakodnevno informirani o tijeku akcije. Dvojica vjernika akciju su pratila prigodnim letcima koje su izrađivali s voditeljem misije fra Brankom, na hrvatskom i njemačkom jeziku. Omogućili su i lakše doniranje putem Twinta i Paypala. Vrijednost akcije prepoznali su i pripadnici drugih naroda i vjera, kao i švicarske župe i druge crkvene institucije, misijske zajednice drugih nacionalnosti, te sportska i kulturno-umjetnička društva, tvrtke i poduzeća. Vikar biskupije vlč. Hans Peter Wasmer s dobrotvornom akcijom upoznao je i švicarske vjernike. Do 5. veljače na račun misijskoga humanitarnog fonda uplaćeno je 132 051 CHF.

U dosadašnjoj fazi akcije novčana sredstva uplaćena su za trenutno najnužnije – osiguranje privremenog smještaja za stradale. Tako je HKM Luzern do sada preko Hrvatskog Caritasa darovao 15 potpuno opremljenih stambenih modula za četveročlanu obitelj. Uz sav namještaj, moduli su opremljeni priručnom kuhinjom i kupaonicom s perilicom rublja. „Raduje nas da smo na ovaj način mogli osigurati privremeni topli dom za petnaest obitelji. Vjerujemo da će nam se pridružiti i oni koji do sada nisu stigli i tako omogućiti da se dobro koje smo počeli širi“, poručio je fra Branko.

Uz novčanu pomoć, u Misiji se za stradale od 2. – 10. siječnja molila i prigodna devetnica. O humanitarnim i drugim događanjima u misiji može se saznati na njezinom portalu i Facebook stranici.

Označeno u