Hrvatska katolička misija Mannheim-Mosbach proslavila 50 godina postojanja FOTO: P. Vukić/IKA

Hrvatska katolička misija Mannheim-Mosbach proslavila 50 godina postojanja

Hrvatska katolička misija Mannheim-Mosbach protekli vikend svečano je proslavila 50. obljetnicu postojanja. Misna slavlja u Mosbachu, Heidelbergu i Mannheimu predvodio je nadbiskup dr. Tomo Vukšić.

Misno slavlje u crkvi Duha Svetoga u Mannheimu, u kojemu je ujedno misijsko središte, započelo je od sakristije dvorištem pa do crkve.

Suslavio je voditelj misije vlč. Robert Ružić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji je nadbiskupa na početku srdačno pozdravio i zahvalio mu na pastirskom pohodu.

Misnom slavlju prebivala je i s. Theresita Hettich koja je zadužena za koordinaciju među misijama drugih materinjih jezika u Nadbiskupiji Freiburg.

Predstavnici misijskog pastoralnog vijeća uručili su prigodni dar mons. Vukšiću u Mosbachu, Heidelbergu i Mannheimu, a vlč. Ružić je tijekom proslave udijelio zahvalnice zaslužnima. Na misi je bila i Brigitta John sa suprugom, istaknuta humanitarna djelatnica.

Na kraju je mons. Vukšić zahvalio Bogu na 50 godina postojanja ove misije i Božjem milosrđu na svim misijskim slavljima i događajima…

„Neka se ta duga procesija obraćenja i posvećenja sretno nastavi. Zahvaljujem ujedno svim ljudima koji su tijekom tih 50 godina pridonijeli razvoju misije. Zahvaljujem domaćoj Nadbiskupiji i cijeloj njemačkoj Crkvi koja je velikodušno primila, ugostila i omogućila da se događaju sakramentalna slavlja i drugi oblici okupljanja na različitim materinskim jezicima. Neka Dragi Bog bude prisutan u obliku svoga milosrđa i ovdje i dolje i svuda gdje vas vaši životni putovi budu vodili“, rekao je mons. Vukšić.

Misna slavlja uveličali su zborovi u Mannheimu pod vodstvom Magdalene Žgela, u Mosbachu pod vodstvom Andriane Atlagić i u Heidelbergu pod vodstvom Veronike Žgela.

Na misi u Mosbachu sudjelovao je i vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj, koji je uputio čestitku za 50. obljetnicu misije.

Nakon misnog slavlja u Mannheimu za sve je priređen objed na stadionu SG „Croatia“ Mannheim. U programu je nastupila i misijska folklorna skupina „Vatreni opanci“.

Prije svečane mise u crkvi Sv. Josipa u Mosbachu organizirana je akademija povodom 50. obljetnice misije. Izveden je glazbeni program, a kratku povijest misije predstavila je članica pastoralnog vijeća Dragica Balučkić. U prigodnoj prezentaciji okupljeni su mogli vidjeti povijest misije kroz fotografije autora Peje Vukića.

Hrvatska katolička misija Mannheim osnovana je 1971. Godinu dana poslije odvajanjem od HKM-a Mannheim nastala je Hrvatska katolička misija Mosbach. Voditeljem HKM-a Mannheim 1971. imenovan je dr. vlč. Ante Lutter, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji je u misiji bio do 1989.

Prije osnutka HKM-a Mannheim i HKM-a Mosbach misna slavlja na tom području vodili su: vlč. Ivan Kosina, koji je imao sjedište u Ludwigshafenu i vlč. Ivan Plješa sa sjedištem u Karlsruheu. HKM Mosbach od 1972. do 2004. vodio je vlč. Dragan Čuturić. Misiji se 1973. godine pripojio i dekanat Heidelberg.

Od 1989. do 2010. HKM Mannheim, a od 2004. HKM Mannheim-Mosbach, vodio je vlč. Vinko Radić. HKM Mannheim-Mosbach od 2010. do 2011. vodio je vlč. Anto Perić, a vlč. Robert Ružić od 2011. do danas.

U HKM-u Mannheim-Mosbach djelovali su sljedeći pastoralni suradnici: Marija Krstičević (1971. – 1989.), s. Nevenka Tadić (1990. – 1995.), maestro Ivan Žan (1996. – 2007.), Magdalena Ferenčina (2007. – 2017.) i Ruža Đorđić-Marošević od 2015. do danas.

Godine 2004. Mannheim i Mosbach ponovno su se ujedinile i danas djeluju kao HKM Mannheim-Mosbach. Tako da je ta misija prošle i ove godine proslavila 50. obljetnicu postojanja. Na njezinu području je oko 12 500 Hrvata katolika, piše IKA.

Označeno u