Hrvatska krunica na koljenima u središtu Sydneya – najveći medijski rekord gledanosti australskih katoličkih medija na internetu ikada

Lipanjska krunica muškaraca moljena na koljenima ispred sydneyske katedrale održana je u subotu 4. lipnja 2022. po izuzetno lijepom sunčanom no prohladnom zimskom vremenu.

Molitvu krunice počela je a i dalje je predvodi grupa hrvatskih katoličkih muškaraca iz udruge Vitezova Predragocjene Krvi Kristove iz Sydneya a još uvijek najveći broj molitelja članovi su hrvatske zajednice kojoj se polako iz mjeseca u mjesec pridružuju i drugi.

Muška krunica na koljenima moli se svake prve subote u mjesecu, ova lipanjska je šesta po redu, a sama ideja je pokrenuta nakon što su se u katoličkim medijima širom svijeta pojavile slike javnog moljenja krunice u Poljskoj, pa u Irskoj, tako da je Australija, tj. Sydney treće takvo mjesto na svijetu koje je počelo javnom muškom molitvom krunice na koljenima i što se tiče Sydneya mjesto gdje se odvija molitva je katedrala St. Marry i u pitanju je sam centar grada.

Krunica počinje u 1 sat poslijepodne, a da se nešto “čudno” događa u vezi katedrale shvatili su i u samoj biskupiji Sydney kada su uočili da se svake prve subote u mjesecu počelo događati jako puno ispovijedi u katedrali. Naime najveći dio molitelja koji dolazi pred katedralu vrijeme prije moljenja krunice iskoriste za ispovijed. Posebnost je također da je dobar dio molitelja Hrvata građevinske struke, a neki od njih dolaze direktno sa svojih gradilišta što se vidi i po odjeći i obući jer su u radnim odijelima i cipelama. Mnogi su upravo struke Sv. Josipa – stolari ili kako ovdje kažemo engleski – carpenteri. Također je dirljivo vidjeti kako dolaze cijele obitelji sa djecom. Mlade majke s djecom čekaju sa strane dok otac obitelji moli krunicu na koljenima kao što smo mogli vidjeti npr. poznatog australskog nogometaša iz prvoligaškog kluba – Tomislava Uskoka a i druge.

Također ovaj lipanj smo imali u neku ruku prezentaciju ili neslužbenu promociju nove majice Vitezova Predagocjene Krvi Kristove, jer mnogi od molitelja su odjeveni za vrijeme molitve krunice upravo u ovu majicu na poleđini koje na službenom logotipu možemo vidjeti riječi – “ Bog i Hrvati” te “Za vječni Dom spremni”, piše domovina.info.

U Hrvatskoj dakle ne možete nositi majice na kojoj piše “Za dom spremni” a da tzv. hrvatski mediji ne stvore medijsku histeriju i linč kao u nedavnom slučaju maturanata iz Slavonskog Broda i njihovih natpisa na majicama a u Australiji to možete. U kraćem razgovoru nakon krunice s jednim od organizatora Ivicom Kovačem čuli smo sljedeće “ Ova naša šesta krunica je dosada najposjećenija, riječ je o možda i dvjesto molitelja, a potaknuti našim primjerom u krunicu ovoga tipa pridružiti će se i šest zemalja iz Južne Amerike.

Također rečeno nam je da su tri slike sa našeg zadnjeg moljenja krunice od 7. svibnja koje je sydneyska nadbiskupija objavila na svom službenom facebook profilu najgledanija objava katoličkih medija u Australiji uopće ikada. Također kao što smo prije objavili hrvatske zajednice u Melbournu, Perthu i Brisbane su također održali potaknuti našim primjerom takve molitve po prvi put u svojim gradovima.

krunica pred katedralom australija 1

FOTO: domovina.info

Također dobili smo upite i iz biskupije u Canberri te vjerujemo da će se i oni uključiti u molitvu, a sa nama su danas i dva naša Hrvata iz Goulburna gradića dvjesto kilometara od Sydneya koji također žele takvu molitvu pokrenuti u svom gradu. Htio bih još jednom podsjetiti da ova naša molitva nije nikakav protest ili vrsta prosvjeda ovo je naše mogao bih to tako reći javno „izlaženje iz ormara“, tj. ohrabrenje, poziv i podsjetnik svim katolicima u Australiji – da je molitva uz post jedini način i put kojim idemo i vodimo naše obitelji u svijetu kojem živimo. Mi vjerujemo u Isusa Krista i našu Katoličku crkvu, a mi muškarci smo pozvani voditi svoje obitelji, svoje žene i djecu koji su nam povjereni. Bez molitve i bez Boga to je nemogući zadatak. Krunica je jedan od najboljih načina molitve koji uopće postoji.

Najvažniji cilj svakog katolika muškarca koji ima obitelj je da svoju obitelj dovede u Raj. Jedini mogući način da to može ostvariti jesu – molitva i post. Drugi način ne postoji. Ili da citiram Sv. Franju Saleškog – Svaki vjernik mora moliti dnevno barem pola sata, a onaj koji ima puno posla – sat vremena. Pozivam sve muškarce da nam se pridruže na sljedećoj krunici u subotu, 2. srpnja 2022. u 1 pm. javlja domovina.info

Označeno u