Hrvatski kapucin otišao služiti u Boliviju, u pokrajinu gdje 80 posto djece odrasta bez biološkog oca

Hrvatski kapucin fra Mišo Biskup otputovao je u kapucinsku misiju u Boliviji, gdje će se pridružiti radu kapucina fra Ivice Vrbića.

Kapucinska misija u mjestu Minero, u biskupiji Santa Crus ima uz glavnu postaju još i 22 filijale, od kojih su neke vrlo teško dostupne prijevoznim sredstvima.

“Najdalja filijala udaljena je 30 kilometara, ali ako se ne može prijeći autom kroz korito rijeke, onda ta filijala postaje udaljena 80 kilometara. Na teritoriju misije živi oko 50 tisuća stanovnika. Nisu svi katolici. Ima mnogo kršćanskih crkvi i sekti. Prošle godine imali smo 360 krštenja, 280 krizmanika, 260 prvopričesnika, 37 vjenčanja. To su izvrsne brojke s obzirom na to da živimo u svijetu u kojem prevladava konkubinat. Oko 95 posto parova živi nevjenčano, ni crkveno, ni civilno. Ovaj podatak ocrtava tu bijedu.

U Boliviji je velika bijeda i u materijalnom i u moralnom smislu, jer 80 posto djece u toj pokrajini odrasta bez biološkog oca, a 90 posto vjernika u misiji su radnici najamnici, i žive od nadnice. Ako pada kiša onda neće raditi i taj dan ništa ni zaraditi, i neće imati što jesti osim riže, što je često jedini tanjur koji pojedu”, rekao je fra Ivica Vrbić 2019. u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Djelovanje misionara, poručio je tada, najviše se odnosi na pastoralni i socijalni rad. Od velike su im pomoći angažirani laici, jer se pastoral treba organizirati u središtu misije i na 22 filijale.

Označeno u