Hrvatsko iseljeništvo dobilo novu mrežnu stranicu - dijaspora.hr

Saznajte kako žive Hrvati koji su kilometrima udaljeni od rodne grude.

Dijaspora je riječ koja je prečesto označavala daljine, izgubljene ljude ili zabranjene živote. Ali dijaspora je zapravo knjiga života mnogih naraštaja na svim kontinentima. Knjiga imena, ideja, događaja i pokreta koji su ispisali najmoćnije stranice povijesti nekih drugih zemalja, ali i povijesti borbe za svoje ime.

Naraštaji ljudi koji su došli iz daleke, velikom dijelom mnogima nepoznate zemlje, svoju su obitelj učinili uspješnom, a ime ponosnim. Oni zaslužuju dostojanstvo i sjećanje.

Sjećanja su dragocjena zbog jedinstvenosti iskustava i borbenog duha izdržljivosti. Život se sastoji od priča koje je ispisala i patnja, i zanos, i ponos, i muka. Takvi životi nadahnjuju. O njima, o dobrim ljudima, nećete pročitati u redovnim novinama ili na medijskim portalima. Upravo zbog toga su vrijedni. Svaki život ima velik potencijal za nadahnuće drugima da ne odustanu, da sačuvaju duh izdržljivosti, nesebičnosti i dobrote.

Hrvatski franjevci bili su važan dio ovog nevjerojatnog putovanja. Suosjećanje s istinom učinilo ih je aktivnima u društvenim, političkim i kulturnim događajima zajednica. Zbog toga ćete nailaziti na franjevačka imena u mnogim kontekstima, jer je uvijek prisutna ista čežnja: govoriti istinu i boriti se za bezglasne, potlačene i sve kojima je potrebna pravda, istina ili kruh svagdašnji.

Dio franjevačkog osjećaja zahvalnosti za povijesni hod jest Hrvatski etnički institut kojeg su franjevci organizirali u Chicagu sedamdesetih godina kako bi sačuvali povijest Hrvata Sjeverne Amerike 20. stoljeća.

Neka stranice portala dijaspora.hr budu i vama nadahnuće kako biste i vi bili ili postali dio kruga koji poštuje one koji su putovali prije nas te na njihovim stazama gradili ponos i nadahnuće budućih vremena!