Krčki biskup mons. fra Ivica Petanjak na Stepinčevo u New Yorku pozvao mlade Hrvate da češće dolaze u domovinu

U Hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda na Cardinal Stepinac Placeu u New Yorku u nedjelju je svečano proslavljen spomendan blaženog Alojzija Stepinca. U koncelebraciji sa župnikom vikarom fra Lovrom Šimićem misno slavlje predvodio je fra Iko Skoko, piše IKA.

Fra Iko je u propovijedi rekao kako obilježavamo 125. obljetnicu rođenja kardinala Stepinca, 70. obljetnicu kako ga je Papa XII. uvrstio u Zbor kardinala Katoličke Crkve te 25. obljetnicu kako ga je papa sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženim.

Propovjednik je istaknuo četiri vrednote sluge Božjeg kardinala Alojzija Stepinca ili kako je Papa rekao točke koje su kompas za orijentaciju: 1. vjera u Boga, 2. poštovanje čovjeka, 3. ljubav prema svima sve do praštanja i jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik.

Misno slavlje u 11 sati predvodio je krčki biskup mons. fra Ivica Petanjak. Svečana procesija prošla je kroz središte crkve na čelu s ministrantima i mladima u narodnim nošnjama koji su članovi Hrvatske škole i Kolo grupe kardinala Stepinca. Pjevane dijelove mise predvodio je župni zbor.

Župnik fra Nikola Pašalić pozdravio je sve prisutne te posebno biskupa Petanjka. Naglasio je kako je njegov dolazak na Stepinčevo važan, a i radostan za sve župljane u New Yorku.

Biskup je u propovijedi govorio o životu blaženog Alojzija kardinala Stepinca. Istaknuo je dvije poruke koje bi trebali učiti od blaženika. Prva je učiti se donositi važne i dobro odluke u životu, a druga je učiti se živjeti Evanđelje bez obzira u kojem političkom sustavu živjeli.

Na kraju mise župnik fra Nikola zahvalio se i predstavnicima diplomatskog zbora Republike Hrvatske u Americi: veleposlaniku Pjeru Šimunoviću, generalnom konzulu Nikici Kopačeviću, konzulici Lidiji Babić, vojnom izaslaniku Republike Bosne i Hercegovine pri UN-u Bruni Lukiću i njegovoj supruzi. Posebne zahvale za dolazak i predvođenje euharistijskog slavlje izrekao je biskupu.

Biskup je zahvalio župniku fra Nikoli na pozivu. Drago mu je bilo vidjeti punu crkvu vjernika te ih pozvao da mole za svoju zemlju u kojoj žive, rade i školuju se. Zamolio je starije da prenose na svoje mlade ljubav prema domovini kao bi znali tko su i odakle su njihovi korijeni. Zatim je naglasio da dolaze u svoju domovinu što mogu više.

Nakon mise župnik je pozvao sve na banket koji je održan u dvorani ispod crkve, gdje su članovi Kolo grupe Alojzije Stepinca i djeca iz Hrvatske Škole izveli nekoliko hrvatskih kola, javlja IKA.

Označeno u