KRUNICA HRVATA SVEGA SVIJETA ‘Naš svijet ostao je ravan i vjeran svojoj ravnici, svom Bogu i svom narodu’

Trideset i prvu Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu je molila hrvatska dijaspora iz Švicarske i Austrije. Fra Antonio Šakota, fra Vladimir Ereš, fra Slaven Mijatović te obitelji Lucić i Vilić odazvali su se pozivu patera Ike Mandurića.

Fra Antonio Šakota kapelan je tri godine u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich. Prije toga bio je na službi u Mostaru te kao student u Svetoj Zemlji. S njim su molili članovi i voditelji zbora mladih Korak. Misija okuplja oko 3500 obitelji, a posebno je angažirana oko Misa za mlade koje su uveli prošle godine i slave ih jednom mjesečno…

“Pokrivamo veliki teren. Zurich je središte, ali hvala Bogu, sve stignemo. Svi nekako daju ruke. Ono što raduje, mladi se povezuju iz okolnih mjesta. Nadamo se da ćemo, kada prilike dopuste, raditi još više”, rekao je fra Antonio.

Fra Vladimir Ereš voditelj je Hrvatske katoličke misije Lozana – Walis u Švicarskoj. Misija okuplja oko 1200 obitelji i četiri tisuće vjernika, od kojih osamdeset posto dolazi iz Posavine. Podržavaju sve što je za dobro zajedništva. Obitelji su jako privržene svome rodu i narodu. Fra Vladimir ovdje je 16 godina.

“Hvala Bogu da čujem Vas i cijeli svijet. Ovo mi je poseban i duhovni rast. Naš svijet ovdje ostao je ravan i vjeran svojoj ravnici, svom Bogu i svom narodu”, dodao je fra Vladimir Ereš.

Fra Slaven Mijatović voditelj je Hrvatske katoličke misije Ticino – Švicarska koja broji oko 800 obitelji. Drago im je da su u duhu molitve povezani s domovinama.

Obitelj Lucić: otac Niko, majka Monika i djeca Ivo (11), Nino (7), Rosana (5) i Mateo (4), rodom iz Bosanske Posavine, predstavljaju Hrvatsku katoličku misiju Graz koja je utemeljena 1967. godine. Na području biskupije Graz-Seckau živi oko 12 tisuća Hrvata.

“Mi smo u ovoj misiji više od 22 godine. Mladi su jako aktivni, no sada nam to sve nedostaje. Graz se puni našim ljudima. U normalnim vremenima imamo oko tisuću ljudi na misi”, naglasila je Monika Lucić.

Obitelji Vilić, roditelji Elena i Viktor, te djeca Nikola (12) i Michael (3,5), žive u Linzu. Bogoslužja za Hrvate ovdje se slave od 1946. godine u izbjegličkom logoru Asten, no veliki zamah u dušobrižničkom radu počinje dolaskom franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba. Danas se bogoslužje na hrvatskom jeziku održava u deset gradova i mjesta. Procjenjuje se da u Gornjoj Austriji živi oko 15 tisuća Hrvata.

“Kod nas u Linzu bude oko 1200 vjernika na sv. misi. To nam sada jako nedostaje. Tu smo već 30 godina. Hrvati se tijekom godine sve više doseljavaju ovdje”, istaknula je Elena Vilić.

Na kraju Krunice pater Ike Mandurić zahvalio se svim gostima i gledateljima, riječima: “Mnoštvo je izazova pred nama, nastojimo moliti”.

VIDEO

dijaspora.hr

Označeno u