MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U Mariji Bistrici 60-ak sudionika govorit će o iseljeništvu i domovini

Marija Bistrica bit će 10. i 11. lipnja domaćin međunarodnoj konferenciji „Iseljeništvo i domovina“ u čijem će fokusu biti brojne teme važne za hrvatsko iseljeništvo i odnos prema njemu, najavila je Hrvatska matica iseljenika.

Konferencija, koja je organizirana kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije koronavirusa, nije u potpunosti realiziran u studenome prošle godine u Zagrebu, održat će se uživo.

Kroz više panela, 60-ak sudionika analizirat će izazove i perspektive hrvatskog iseljeništva prema domovini, demografske izazove i hrvatsko iseljeništvo u prošlosti i sadašnjosti, prilike u kojima se hrvatski iseljenici pojavljuju kao promotori Hrvatske.

Skup, koji će se održati u hotelu Kaj u Mariji Bistrici, bit će prilika da se progovori i o ogromnoj pomoći koju su iseljeni Hrvati preko svojih katoličkih misija poslali potresom pogođenim područjima.

Dan prije službenog otvaranja konferencije, u srijedu 9. lipnja u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica održat će se Kulturna večer posvećena Janjevcima.

Naime, bit će predstavljena publikacija Hrvatska izvan domovine III i Spomen na 20. obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje Kistanje – Novo Janjevo 1997. – 2017. te otvorena izložba fotografija Hrvati iz Janjeva u Kistanju.

Označeno u