Najstarija inozemna hrvatska župa u Europi slavi 75. rođendan. Nastupit će dva sastava iz domovine FOTO: Hrvatska katolička župa München

Najstarija inozemna hrvatska župa u Europi slavi 75. rođendan. Nastupit će dva sastava iz domovine

Hrvatska katolička župa München najstarija je inozemna župa u cijeloj Europi pa se slobodno može reći da su sve današnje inozemne misije rođene upravo iz nje.

Župa djeluje na području nadbiskupije München Freising, od Rosenheima do Freisinga i od Garmisch-Partenkirchena do Augsburga. Pri svom osnutku imala je oko tri tisuće vjernika, a danas ih broji preko 65 tisuća, javlja dijaspora.

“Naša župa od svog ustanovljenja do danas kroz ovih 75 godina diše punim plućima. Pripada među najveće župe izvan Republike Hrvatske. Mnogo toga je od početka stavljeno na čvrste temelje. Mnogo toga je ne samo zamišljeno nego i ostvareno”, rekao je župnik fra Petar Klapež.

A prvi župnik bio je fra Dominik Šušnjara koji je prvom naraštaju naših vjernika ostao u lijepom sjećanju, kao i brojni svećenici s časnim sestrama…

“Mnogo je vjernika laika svojom žrtvom ugradilo sebe u duhovni život ove župe. Stoga sa subraćom svećenicima, časnim sestrama i pastoralnim djelatnicima, srdačno pozivamo sve naše vjernike, kao i sve ljude dobre volje, da zahvalimo dragom Bogu i našoj Nebeskoj Majci na svim milostima te zajedno proslavimo ovu veliku 75. obljetnicu naše župe”, pozvao je fra Petar Klapež.

Taj veliki jubilej zajednica će proslaviti svečanom akademijom i koncertom u Herkulessaal der Residenz u subotu, 17. lipnja 2023. s početkom u 18 sati. Nastupit će Klapa Sveti Juraj i orkestar Hrvatske ratne mornarice iz Splita.

Proslava 75. obljetnice bit će zaključena svetom misom u nedjelju, 18. lipnja 2023. u St. Michael crkvi s počekom u 12.30 sati, koju će predsloviti kardinal Josip Bozanić.

Duhovnu obnovu u čast sv. Antuna Padovanskog od 10. do 13. lipnja 2023. u crkvi sv. Pavla predvodit će pater Ike Mandurić…

“Pozivamo sve naše vjernike na duhovnu obnovu kako bi se što bolje pripremili za proslavu ovog velikog jubileja. Pozivamo i sve naše sponzore da nam novčanim prilogom iziđu u susret i pomognu u organizaciji. Svoj prilog mogu uplatiti na Spende konto: DE94 7509 0300 0002 0202 03 – BIC: GENODEF1M05 s naznakom: Für 75. Jubiläum KKG München. Za svaki iznos iznad 100 eura može se dobiti Spendebescheinigung od naše župe”, zaključio je fra Petar Klapež.

Ulaznice za akademiju i koncert mogu se kupiti po promotivnoj cijeni od 15 eura na ovoj poveznici, ili izravno na prodajnim mjestima – vorverkaufsstellen muenchenticket.de.

Označeno u