Najveća hrvatska župa u iseljeništvu objavila statistiku za 2022., tri puta više krštenih nego umrlih Foto: Hrvatska katolička župa München

Najveća hrvatska župa u iseljeništvu objavila statistiku za 2022., tri puta više krštenih nego umrlih

Najveća hrvatska župa u iseljeništvu objavila statistiku za 2022., tri puta više krštenih nego umrlih, javlja croexpress.

Nakon Drugog svjetskog rata na području Münchena nalazilo se oko tri tisuće Hrvata izbjeglica koje je već 1946. godine počeo okupljati vlč. Ivo Vitezić, svećenik Krčke biskupije.

Godinom osnutka Hrvatske katoličke misije München smatra se 1948., budući da se od tada svake nedjelje slavi sveta misa.

A sustavan rad misija je započela 1950. godine dolaskom dr. fra Dominika Šušnjare, koji je naslijedio vlč. Stjepana Kukolju, svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Od pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji župa bilježi stalan porast novih vjernika.

Najnovija statistika

U 2022. godini kršteno je 179-ero djece i još s otpusnicom u domovini njih devetero. Prvopričesnika je bilo 174-ero, a s otpusnicom izvan župe sedmero. Krizmano je 213-ero mladih, izvan župe njih osmero.

Vjenčanih je 11-ero, a na pripremi za zaručnički tečaj bilo je 156-ero parova. Povratnika u crkvu je sedmero, dok za ispis iz crkve za 2022. župa još uvijek nema točan podatak. U prošloj godini preminulo je 53-oje župljana, od kojih je 19-ero sahranjeno u Münchenu.