OBITELJ IZ ŠVICARSKE: Djed Hrvat iz Hercegovine i baka Finkinja imaju 13 unučadi i otkrivaju kako to izgleda kad se nađu svi za jednim stolom

Nije baš često da djeca hrvatskih iseljenika, koja odrastaju u tuđoj zemlji, odlično govore i hrvatski jezik.

Zbog radnih obveza i nedostatka vremena, neki roditelji sve rjeđe šalju svoju djecu na hrvatsku dopunsku nastavu ili drugdje kako bi učila hrvatski jezik. U nekim slučajevima u učenju hrvatskog jezika pomažu bake i djedovi.

A što kad djed i baka imaju više unučadi? Ili, kao u ovom slučaju o kojem pišemo, kada jedno od njih nije hrvatskog podrijetla. Takav slučaj je u obitelji Vinka Sablje u Švicarskoj, piše Fenix magazin.

Djed je Hrvat a baka je Finkinja. Imaju 13 unučadi od kojih svih 13 odlično govore hrvatski jezik. Ali istodobno uz hrvatski odlično govore još i finski jezik, kojeg su učili od bake te njemački, kojeg uče u školi i s roditeljima.

-U kući za obiteljskim stolom podjednako se govore sva tri jezika. Moja supruga, koja je rođena Finkinja, i s kojom u sretnom braku živim od 1975. godine, je odlično naučila hrvatski jezik. Uz maternji finski, koji sam i ja naučio, govori i njemački jezik, kojeg smo zajedno naučili ovdje u Švicarskoj.

vinko-sabljo-unucad.jpg

Vinko Sabljo sa suprugom i 13 unučadi /Foto: Fenix

Imamo kćer i tri sina, koji danas imaju svoje obitelji. Oni su nam podarili trinaestero unučadi, koji osim švicarskog i finskog državljanstva imaju i hrvatsko državljanstvo. Kao i naša djeca, a njihovi roditelji, i naša unučad odrastaju trojezično. Tako u našoj obitelji, kad se svi nađemo na okupu, istodobno razgovaramo na hrvatskom, finskom i njemačkom jeziku, kaže nam Vinko Sabljo iz švicarskog Buchsa, inače rodom iz Poklečana kod Posušja u BiH.

Sabljo je 1973. godine, nakon završene osnovne i srednje medicinske škole, otišao u Švicarsku gdje se usavršavao i stekao visoku stručnu naobrazbu. Aktivirao se u društvenom životi Švicarske a od devedesetih godina i u društvenom životu Hrvatske.

Danas je Vinko Sabljo uz ostalo i uspješni predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa. Prošle godine je proglašen osobom godine u izboru inozemnog izdanja Večernjeg lista u Bad Homburgu. Nagradu u Bad Homburgu Sablji je uručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Da ima neka nagrada za odgajanje unuka sigurni smo kako bi ta nagrada pripala Vinku Sablji i njegovoj supruzi.

Fenix-magazin/SIM/