Peti rođendan najmlađe od 189 hrvatskih katoličkih misija u svijetu dijaspora.hr

Peti rođendan najmlađe od 189 hrvatskih katoličkih misija u svijetu

Povodom obilježavanja pete obljetnice djelovanja Hrvatske katoličke misije u Dublinu, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, pohodio je od 16. do 19. prosinca 2021. Dublin te se susreo s brojnim hrvatskim katolicima koji od ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju žive i rade u Irskoj, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

 

U kardinalovoj pratnji bili su vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i vlč. Domagoj Matijević, nadbiskupski tajnik.

Kardinal Puljić susreo se s dublinskim nadbiskupom mons. Dermotom Farrellom, kojem je zahvalio na podršci u radu Hrvatske katoličke misije u Dublinu. Istaknuo je kako je gospodarska i društvena situacija u Bosni i Hercegovini i dijelom u Republici Hrvatskoj dovela do toga da se poglavito mladi ljudi pa i cijele obitelji sele u zapadne zemlje. Kardinal je dodao da je upravo HKM Dublin najmlađa među 189 hrvatskih katoličkih misija u svijetu.

Nakon posjeta Sveučilištu i Bogosloviji u Maynoothu, kardinal je posjetio i veleposlanika Republike Hrvatske u Irskoj Davora Vidiša, kojeg je upoznao s trenutačnim stanjem katolika u Bosni i Hercegovini i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, istaknuvši kako je prije posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini bilo oko 800 tisuća katolika, od kojih je skoro 500 tisuća živjelo na području Vrhbosanske nadbiskupije. Istaknuo je i posljedice rata koje su dovele do situacije da je danas manje od 500 tisuća katolika u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Takva je besperspektivna situacija potaknula mnoge da presele u zemlje Zapadne Europe, što se posebno vidi i u Irskoj, u koju je posljednjih godina doselilo preko 20 tisuća hrvatskih državljana. Sve to potaknulo je Crkvu da osnuje misiju, čiji prvi petogodišnji jubilej obilježavamo”, napomenuo je kardinal Puljić.

U četvrtak i petak vjernici su imali priliku sudjelovati na duhovnoj obnovi kao pripravi za proslavu obljetnice koju je također predvodio kardinal Puljić, a sastojala se od pobožnosti, nagovora i misnih slavlja, dok su mnogi pristupili i sakramentu pomirenja.

Središnja točka obilježavanja pete obljetnice djelovanja HKM-a Dublin bilo je svečano misno slavlje u nedjelju u župnoj crkvi sv. Marije na Haddington Roadu.

Uz predvoditelja misnog slavlja kardinala Vinka Puljića i 200-ak vjernika pristiglih iz cijele Irske, svetu misu suslavili su i papinski nuncij u Irskoj mons. Jude Thaddeus Okolo, umirovljeni dublinski nadbiskup mons. Diarmuid Martin, koji je prije pet godina i osnovao misiju, generalni i biskupski vikar Dublinske nadbiskupije za zajednice materinskih jezika mons. John Dolan, mjesni župnik Fachtna McCarthy, voditelj misije Josip Levaković, ravnatelj hrvatske inozemne pastve dr. Tomislav Markić, tajnik Domagoj Matijević, đakon irske Biskupije Killaloe Antun Pašalić i dublinski trajni đakon Greg Pepper.

Na početku svete mise kardinal je blagoslovio novi relikvijar u koji su pohranjene relikvije svete Majke Terezije iz Kalkute koja je ovim činom ujedno proglašena zaštitnicom misije. Istovremeno su blagoslovljene i slike hrvatskih svetaca i blaženika koji su dani za zaštitnike hrvatskim zajednicama – podružnicama misije po cijeloj Irskoj.

Nakon svete mise upriličena je svečana akademija na kojoj je prikazano djelovanje misije u proteklih pet godina, a kratkim riječima pozdrava, priznanja i čestitki okupljenima su se obratili ravnatelj Markić, župnik McCarthy, veleposlanik Vidiš, kao i bivši veleposlanik u Irskoj Ivan Mašina, koji je također značajno pomogao u osnutku misije.

Pročitano je i pozdravno pismo fra Ljubomira Šimunovića, voditelja HKM-a London, koji je više od godinu dana mjesečno pohađao hrvatske katolike u Dublinu, utirući put osnivanju misije. Na kraju je voditelj misije vlč. Josip Levaković zahvalio svima koji su se na bilo koji način ugradili u osnivanje, djelovanje i život ove dinamične i najmlađe zajednice hrvatskih vjernika u dijaspori, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

U nastavku pogledajte fotogaleriju s petog rođendana misije…

Označeno u