Pola stoljeća hodočašća Hrvata Gospi na Birnau

Svečanom svetom misom u prelijepoj hodočasničkoj baroknoj bazilici cistercitskoga samostana na Bodenskom jezeru, u nedjelju je proslavljeno jubilarno 50. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau.

Hodočašće Hrvata Gospi na Birnau

Slavlju su dodatno doprinijeli djevojke i mladići, njih 67, koji su u sklopu ovoga jubilarnog hodočašća slavili sakrament svete potvrde, piše dijaspora.hr.

I ove je godine velik broj Hrvata, kako s područja Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen, tako i iz ostalih dijelova Njemačke, Švicarske i Austrije hodočastio Gospi na Birnau.

Crkva je bila „mala“ da primi sve vjernike, tako da su mnogi uz lijepe vremenske uvjete i prigodan razglas mogli pobožno sudjelovati na euharistijskom slavlju i u dvorištu bazilike.

Svečano misno slavlje započelo je procesijom koju su predvodili ministranti s ovogodišnjim krizmanicima. Nakon ulazne pjesme okupljene vjernike srdačno je pozdravio domaćin prior p. Johannes Brügger, zaželjevši toplu dobrodošlicu.

Znakom križa svečano slavlje započeo je fra Robert Crnogorac, voditelj Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen, kojem je ovo ujedno i prvo hodočašće Gospi na Birnau nakon preuzimanja službe voditelja misije.

U koncelebraciji su bili vlč. Žarko Pavlović, voditelj Hrvatske katoličke zajednice Tuttlingen i fra Ivan Matijašević. Prigodna misna čitanja i molitvu vjernika navijestili su ovogodišnji krizmanici.

Nakon poticajne propovijedi fra Robert je, uz odobrenje nadbiskupa Stephana Burgera, podijelio sakrament svete potvrde prisutnim krizmanicima koji su se za ovaj čin marljivo pripremali cijelu školsku godinu.

Da bi liturgijsko slavlje bilo potpuno pobrinuo se zbor HKM-a Singen-Villingen pod ravnanjem i orguljaškom pratnjom misijskoga suradnika i vjeroučitelja Darija Mrnjavca.

 

Molitva, veselje i zajedništvo Hrvatske katoličke misije Köln
Na kraju je zajedničkim fotografiranjem krizmanika te uručenjem prigodnih darova zaokruženo jubilarno 50. hodočašće Gospi na Birnau.

Označeno u