Prvi put u povijesti HKŽ München djelitelj sakramenta potvrde bio je župnik

Izvanredno stanje uzrokovano epidemijom koronavirusa i velik broj krizmanika razlogom su što se slavlje krizme u Hrvatskoj katoličkoj župi München u listopadu slavilo u četiri skupine.

Kardinal Reinhard Marx u nadbiskupiji München Freising za djelitelje krizme delegirao je župnike u svojim župama i zbog epidemije donio posebnu odredbu o slavlju sakramenta potvrde.

Za HKŽ München za djelitelja krizme delegiran je župnik fra Petar Klapež. Tako se prvi put u 73-godišnjoj povijesti HKŽ München dogodilo da je djelitelj potvrde bio sam župnik.

Uža priprema za slavlje krizme, zauzetošću vjeroučitelja, organizirana je odmah s početkom nove školske godine. Krizmano je 226 mladića i djevojaka raspoređenih u četiri skupine u crkvi Svetog Pavla u subotu 10. i u subotu 24. listopada.

Ovom broju krizmanika treba pridodati i 10-ak mladih koja su se u župi pripremala, a krizmu su primila u Domovini Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uz još četvero krizmanika koji su izostali na sam dan slavlja krizme zbog izolacije.

Prije samog početka sv. Mise, župnik je u pozdravnoj riječi pozdravio sve prisutne te izručio iskrene pozdrave uzoritog kardinala Reinharda krizmanicima, njihovim roditeljima, kumovima i cijeloj župnoj zajednici.

Župnik je istaknuo kako se ovogodišnje slavlje krizme odvija u posebnim uvjetima kao nikada do sada po kojima je cijeli svijet zatečen pandemijom koronavirusa i ono je označeno i takvo će ostati opečaćeno u župi s ovim posebnostima, dugogodišnjom pripremom s prekidima, neizvjesnošću hoće li se moći održati ili ne, kada i pod kojim uvjetima će se održati i slično.

U homiliji djelitelj potvrde govori je o važnosti Duha Svetoga u vjerničkom životu, ističući kako je Duh Sveti treća božanska osoba, Bog prisutni, Bog među nama. Krizmanike je potaknuo da mole Duha Svetoga kako bi bili njegovi instrumenti – živi članovi Crkve. Duh je onaj kojeg Isus naziva Braniteljem. On je taj koji nas brani i vrlo je važno biti mu poslušan. Mi kao vjernici pozvani smo otvoriti se darovima Duha Svetoga te poslušno slijediti te poticaje koje osjećamo u sebi, a koje Duh Sveti pobuđuje u nama. Zato je krizma dar Duha svetoga. To je Bog koji dolazi k nama. To nije sakrament koji znači „doviđenja“ ili „zbogom“ Crkvi, nego nakon krizme nastavljate i dalje živjeti svoju vjeru i biti aktivni vjernici u svojoj župnoj zajednici, rekao je fra Petar.

Krizma je trajni poticaj Tebi da nisi sam/sama, da kroz život ideš s onim koga ti je Bog darovao, a to je Duh Sveti i na njega trebaš računati, riječi su propovjednika upućene krizmanicima.

„Drage krizmanice i krizmanici, Bog vas voli i to neka bude ono što ćete čuvati u vašem srcu. Radujte se životu koji vam je Bog darovao. Kreirajte život da bude onakav kakvim ga Bog želi. Budite oni koji će preko vas našu župu, ovu nadbiskupiju i ovu dragu zemlju u kojoj živimo obogatiti dobrim djelima koja ćete vi poslije krizme svojim životom svjedočiti“, potaknuo je krizmanike fra Petar.

Posebno je poručio krizmanicima: „Nemojte zaboraviti da vas Bog voli. I kad mislite da vam je Bog daleko, da je otišao iz vašega života, tada vam je baš najbliži i čeka vas. Nemojte okrenuti leđa Crkvi – budite sada, još više, njezini graditelji! Idite s njim kroz život jer bez Boga je čovjek izgubljen. Uvijek s Bogom i u poslušnosti Duhu Svetom“.

Označeno u