Slavlje povodom osnutka nove hrvatske katoličke misije u Austriji: Ovo je povijesni događaj!

Povodom osnutka Hrvatske katoličke misije u Željeznom (Eisenstadtu), u nedjelju 25. rujna slavit će se misa u 10 sati kojom će predsjedati željezanski biskup dr. Egidije Živković.

Voditelj misije dekretom od 29. lipnja 2022. imenovan je mag. fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i Gerištof. Pomoćnici su fra Zoran Tadić, fra Stjepan Lukašević i vlč. Ivan Vukčevič koji je i tajnik biskupa i biskupije, javlja dijaspora.hr.

”Ovo je povijesni događaj za Željezansku biskupiju i Gradišće kao i za Austriju”, rekao je voditelj misije fra Božidar Blažević, inače franjevac Bosne Srebrene te dodao kako će program utemeljenja i misu prenositi Hrvatska radio televizija (HRT) na svom Prvom programu, dok će popratiti austrijski ORF i drugi najavljeni mediji. U slučaju okupljanja velikog broja vjernika i zbog straha od koronavirusa pred crkvom će biti postavljen veliki videozid i mogućnost za praćenje mise.

Misija će obuhvaćati grad Eisenstadt – Željezno s okolicom u kojoj živi oko šest tisuća Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Središte misije bit će u Franjevačkoj crkvi i samostanu u Željeznom. Misiju su na Franjevačkom kapitulu u Sarajevu u travnju preuzeli franjevci provincije Bosne Srebrene.

“Planiramo imati svake nedjelje misu u 10 sati, a prema potrebi i večernju u 18 sati za mlade. Održavat će se redoviti vjeronauk za prvopričesnike, krizmanike i za Franjevačku mladež (Framu) uz ostale vjerske i kulturne aktivnosti”, rekao je fra Božidar Blažević.

Na misi će pjevati međunarodni biskupijski zbor Pax et Bonum koji je dio Gradišćanske udruge Hrvat S.A.M (Slovačka-Austrija- Mađarska) s hrvatskom tamburaškom grupom Koprive.

Označeno u