Stepinčevo u Aschaffenburgu: Naglo raste broj hrvatske djece u Njemačkoj

Povodom spomendana bl. Alojzija Stepinca, župnik Hrvatske katoličke misije Würzburg fra Ivan Penava predslavio je svečanu misu u nedjelju u crkvi St. Michael u Aschaffenburgu, piše dijaspora.hr.

Okupili su se brojni vjernici iz mjesta u kojima djeluju hrvatske katoličke zajednice i misije poput Würzburga, Schweinfurta, Bad Mergentheima, Tauberbischofsheima, Wertheima, Kitzingena i drugih.

Aschaffenburgu štuje bl. Alojzija Stepinca kao svojega zaštitnika od 2006. godine i pohoda kardinala Josipa Bozanića koji je tom prigodom podijelio sakrament potvrde. Ovo štovanje nastavlja se i nakon što je HKM Aschaffenburg od 1. siječnja 2022. pripojena HKM-u Würzburg.

Govoreći nogometnim jezikom, župnik fra Ivan Penava objasnio je koliko je važno u igri postaviti čvrstu obranu koja će stajati na mjestu kao stablo svojim korijenjem ukopano u zemlju te će tako lopta moći proći, ali protivnički igrač nikada…

„Jednako je tako u životu svetaca, a ništa manje niti u životu bl. Alojzija Stepinca, kojemu se put ka mučeničkoj svetosti počeo otvarati kada je svojim odlukama ostao čvrsto na mjestu kao stablo s korijenjem ukopanim u zemlju”, istaknuo je župnik pred okupljenim mnoštvom.

Nakon mise okupljenim hrvatskim vjernicima obratila se i Mandica Jurišić, koordinatorica u Bavarskoj za Hrvatsku nastavu u inozemstvu učiteljica. Govorila je o tome kako su roditelji skupili potpise za osnivanje Hrvatske nastave u gradovima Aschaffenburg, Schweinfurt i Kitzingen, što pokazuje kako naglo raste broj hrvatske djece u Njemačkoj.

Objasnila je proceduru osnivanja novog nastavnog mjesta i govorila o sadržaju Hrvatske nastave u kojoj djeca uče o hrvatskom jeziku, povijesti i kulturi hrvatskog naroda kroz program Ministarstva znanosti i obrazovanja. Roditelji su joj zahvalili na dosadašnjem radu s djecom u Würzburgu i na ovom velikom angažmanu oko osnivanja novih nastavnih mjesta.

Označeno u