Učitelji hrvatskih škola u 33. Krunici Hrvata svega svijeta: Imali smo 19 škola u kojima je bilo preko tisuću djece

Trideset i treću Krunica Hrvata cijelog svijeta ovaj put je predvodio fra Antonio Musa, član Hercegovačke franjevačke provincije i Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi.

Krunica s hrvatskom dijasporom u Njemačkoj: Žalosno je što naši ljudi moraju napuštati dvije najljepše zemlje na svijetu
Fra Antonio je rođen i odrastao na Širokom Brijegu. Svečane-doživotne zavjete u Franjevačkom redu položio je ujesen 2017., a za svećenika je zaređen u ljeto 2018. godine. Od tada djeluje kao župni vikar u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu, jednoj od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u SAD-u.

Iz Windsora je molila sestra franjevka Marija Ivić, kojoj se pridružila Snježana Prša (porijeklom iz Zagreba).

“U Windsoru je sunčano jutro. Nadamo se da će tako ostati većinu dana. Mjere su počele popuštati u pojedinim regijama, ali još uvijek je dosta strogo. Broj oboljelih od koronavirusa opet raste”, rekla je sestra Marija Ivić.

Ana Bruning živi u Sydneyu i radi u hrvatskoj školi pri Crkvi Sv. Ante, Summer Hill. Predaje hrvatski jezik djeci osnovnih i srednjih škola, a ima i razred za odrasle, većinom Australce, koji žele naučiti hrvatski jezik. Rođena je u Žepču, a odrasla u Zagrebu. Ubrzo nakon dolaska u Australiju uključila se u osnutak i rad hrvatskih škola.

“Nakon završene srednje škole udala sam se i otišla u Australiju. Odmah sam se pridružila hrvatskoj zajednici. Bili smo vrlo aktivni sedamdesetih godina, željeli smo da se prizna hrvatski jezik. Imali smo 19 škola u kojima je bilo preko tisuću djece. Godine 1978. naš jezik je priznat. Nismo stali, hrvatski jezik kasnije je ušao u srednje škole i na Sveučilište Macquarie”, dodala je Ana Bruning.

Ivona Macan ima 24 godine i živi u Milwaukeeju, Wisconsin. Roditelji su joj podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. U Americi su već 23 godine. Pripadaju Hrvatskoj župi Srca Isusova koja postoji više od 100 godina. Ivona je već nekoliko godina učiteljica hrvatskog jezika. Vjeruje da je jako važno što postoje hrvatske zajednice u svijetu.

Ana Leko rodom je iz Prološca kraj Imotskog, u kojem je živjela prije selidbe u Ticino u Švicarskoj, gdje već četiri godine podučava mlade iseljenike hrvatski jezik i kulturu, i to na pet mjesta: u Bellinzoni, Asconi, Biasci, Luganu i Mendrisiju.

“Broj nam malo opada u posljednje vrijeme pa molimo na tu nakanu da roditelji dovedu djecu”, zaključila je Ana Leko.

Označeno u