Adventska šetnja s beskućnicima. Puno je razloga zašto biste mogli i vi

Priču o nešto drugačijem Adventu donose tri djevojke koje su otkrile njegovu drugu stranu, onu o kojoj ne razmišljamo često. Umjesto ispod grijalica pored adventskih kućica s kuhanim vinom, Anita, Veronika svoju prvu adventsku nedjelju provele su u šetnji s beskućnicima. Njihovu priču donosi Super 1.

Mile Mrvalj poznato je lice na zagrebačkim ulicama. Iz Sarajeva je stigao u Zagreb i četiri i pol godine proveo kao beskućnik nakon što je izgubio svoju umjetničku galeriju i stan. U Zagrebu sada radi na resocijalizaciji beskućnika i njihovoj ponovnoj integraciji u društvo što je zahtjevno, posebno psihički, ali Mile nije tip koji odustaje.

U suradnji s Nevidljivim Zagrebom, njegova udruga Fajter, organizira turističke ture s beskućnicima po Zagrebu, a tijekom Adventa prigodno organiziraju adventske šetnje s beskućnicima. Radi se o adventskoj turističkoj turi koju vodi Mile, a koja funkcionira na dobrovoljnim donacijama odnosno principu da svatko na kraju ture plati koliko želi ili može.

DRUGA STRANA ADVENTA

Anita, Veronika i ja pridružile smo se drugoj ovogodišnjoj adventskoj šetnji koja je održana u nedjelju. Morale smo je rezervirati nekoliko dana unaprijed jer se mjesta jako brzo popune. Svi žele na turu s Milom i tu nam zbilja ništa nije bilo čudno. Mile je nevjerojatno topla osoba čiji je životni poziv pomoći drugima i to vrlo ozbiljno shvaća.

Našli smo se na Tomislavcu i brzo uputili prema Glavnom kolodvoru ispred kojeg nas je uveo u priču o tome kako beskućnici u Zagrebu provode zimu. Otkrio nam je nekoliko mjesta na kojima spavaju, a među kojima su i mjesta gdje je i sam spavao dok je četiri i pol godine provodio kao beskućnik na zagrebačkim ulicama. Opisao nam je koliko je nelagodno probuditi se u hladnoj ruševini, spavati u cipelama jer se morate zaštititi od hladnoće i štakora ili se pak vratiti u takvo prenoćište nakon cijelog dana i vidjeti da netko drugi spava na “vašem” mjestu.

Kretali smo se oko Glavnog kolodvora koji je za Milu vrlo važan jer mu je tijekom hladnih dana dok nije imao krov nad glavom, najveće veselje predstavljala topla kava iz aparata na Glavnom. Ti su dani danas iza njega, ali ustrajan je u prenošenju poruke o tome koliko je beskućnicima teško i kako im možemo pomoći.

RESOCIJALIZACIJA KAO KLJUČAN FAKTOR

Malo beskućnika preživi više godina na ulici zbog povezanih problema kao što su alkoholizam, hladnoća, zarazne bolesti koje prenose štakori i neadekvatna skrb općenito. No, oni koji se izvuku susreću se s velikim problemom ponovne integracije u društvo. “Kad postanete beskućnik svi vas napuste,” započeo je Mile svoju priču i oko toga se zapravo vrti sve. Najteži je dio pronaći pozitivnu energiju u sebi i nastaviti dalje, a onda se i ponovno povezati s društvom.

Mile radi na tome kroz aktivaciju beskućnika u svojoj udruzi Fajter. Izdaju i prodaju vlastiti magazin Ulični Fajteri, bave se organizacijom humanitarnih koncerata, sudjeluju na raznim predavanjima i panelima kroz koje podižu svijest o problemima beskućnika, a bave se i proizvodnjim što je Milin dugoročni cilj. Volio bi pokrenuti manufakturu u kojoj bi svi zajedno radili, zarađivali, ali i stjecali pravo na sredstva koja koriste za rad i tako se osamostaljivali i počeli raditi za sebe.

S primjerkom Uličnih Fajtera ispod ruke i punih srca, otišle smo s ture inspirirane da obratimo pažnju na sve što se krije iza adventskog blještavila, na ljude koji nas trebaju, na nevidljivi Zagreb.

ZAGREB I BESKUĆNICI U BROJKAMA

U Zagrebu ima oko 2 tisuće beskućnika.

Smještaj je osiguran za njih samo 130 u prihvatilištu u Kosnici i 30-ak kod Sestara milosrdnica u Jukićevoj.

Među beskućnicima je 90 posto muškaraca, a tek 10 posto žena, dok su većina žena beskućnica žrtve obiteljskog nasilja ili su mentalno oboljele.

Zakon o prebivalištu tek je 2014. omogućio beskućnicima koji nemaju adresu prebivališta, da steknu pravo na osobnu iskaznicu i socijalnu pomoć.

Šetnja će biti još, a možete im se mogu pridružiti tijekom Adventa svakog dana u tjednu osim ponedjeljka i četvrtka, uz obaveznu rezervaciju svog mjesta putem obrasca na Stranici Invisible Zagreb ili slanjem poruke putem Facebooka.

’Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?’ A kralj će im odgovoriti: ’Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ Zatim će reći i onima slijeva: ’Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti; stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!’ Tada će mu i oni odgovoriti: ’Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?’ Tada će im on odgovoriti: ’Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.’

Evanđelje po Mateju (25, 31-46)