CRKVENA ZVONA SLAVE ŽIVOT! U župi Gospe od Ružarija u Ražancu crkvena zvona zvone za novorođene

U starijim gradovima, osobito u njihovim središtima, svaki sat možemo čuti zvona sa zvonika mjesne crkve.

Običaj je češći u župnim crkvama te se zvona koriste kako bi pozivala narod na slavljenje svete euharistije, a također i na molitvu Anđeoskog pozdrava tijekom dana (ujutro, u podne i uvečer).

Zvonom se oduvijek pozivalo na molitvu za bolesnika, a kada bi umro, posebnim otužnim udaranjem zvona najavila se smrt i upućivao poziv da se moli za upravo preminuloga vjernika. Tako je ostalo u mnogim manjim mjestima do danas. Zvona su pripomogla da se što brže razglasi smrt jedne osobe.

Na crkvi Gospe od Ružarija u Ražancu, malom priobalnom mjestu smještenog nedaleko od Zadra su ovaj ponedjeljak po prvi put zazvonila zvona povodom rođenja djeteta. Kako je Ražanac maleno mjesto u kojem se sve češće čuje ono tužno, mrtvačko zvono, župnik Don Filip Kucelin odlučio je napraviti kontru i otpočeo tradiciju slavljenja rođenja, a o tome je izvijestio i na službenom profilu Facebook stranice 'Župa Gospe od Ružarija - Ražanac'

Zvona su tu i da navještaju život ukazujući na to da je "Riječ Tijelom postala i nastanila se među nama" tako da će zvona s Gospinih kampanela u Ražancu od sada slaviti na vijest o rođenju djeteta.

 

Vjerujemo da će i ostali slijediti novu praksu koja je, ne sumnjamo razveselila mještane.

Označeno u