Dobro nam došao!

"Neka pravednik i dalje živi pravedno" (Otk 22,11)

Kada nam se najave gosti uređujemo kuću, peglamo stolnjake, glancamo posuđe da bi gosta dočekali kako priliči. Nadalje kuhamo i najbolja jela, režemo pršut i kupujemo najiskusniji sir. I sve to da bi ugostili gosta koji nam je drag i čija nam prisutnost izmamljuje osmjeh i radost. Ali danas nam dolazi posebni gost. Ustvari on se ne može nazvati gostom već domaćin.

Dolazi nam veliki svetac, velikan roda nam Hrvatskoga, Leopold Mandić. Tu vam je on iz Zakućca i zato je domaćin, tu vam je on iz Herceg-Novog i zato je domaćin, tu vam je on iz bisera Dubrovnika i zato je domaćin, tu vam je on sa kalerarge u Zadru i zato je domaćin, tu vam je on iz metropole Zagreba i zato je domaćin, tu vam je on kapucin na Pojišanu i zato je domaćin, tu vam je on u okrilju Gospe naše drage i zato je domaćin. Domaćin koji je ujedno i gost!

Stoga Splite, Dalmacijo, Herceg-bosno naša ponosna, naša Hrvatska opet pokažimo da smo dobri domaćini gostu-domaćinu!

Uredi kuću svoju barjacima našim slavnim, ispeglaj najljepšu robu, izglancaj cipele i dočekaj gosta-domaćina!

Skuhaj mu narode i najbolja jela svoje molitve, izvadi narode najukusnije što imaš svoje dostojanstvo i gostoljubljivost!

Jer dolazi ti velikan!

Jer dolazi ti gost-domaćin!

Ta molitva i dostojanstvo trebaju se izvanjski pokazati, ona treba dolaziti iz srca, ne smije biti određena vremenom!

Ta radost dolaska velikana treba biti zahvalnost Bogu jer je Bog, zahvaljivanje za Crkvu Katoličku, zahvaljivanje za našu domovinu Hrvatsku i zahvaljivanje Bogu što osjećamo bliskost i ljubav ugošćavanjem Domaćina!

I osmjeh vaš neka ne silazi sa vaših lica jer to je odgovor na Božju ljubav, neka vaš osmjeh bude središte svetačkog života!

Mi Hrvati uvijek smo bili uvijek gostoljubiv i to je naše dostojanstvo tamo od kada smo se susreli s kršćanstvom ima već 13. stoljeća sve do 1983. kada je svetim proglašen naš gost-domaćin Leopold Mandić, sve do 2017. godine kada nam dolazi u goste naš dragi velikan.

Zato nam je potrebno više nego ikad promišljati o Bogoljublju, Obiteljiljublju, Domoljublju!

Razmišljati nam je o ostanku mladi u Hrvatskoj da mogu biti oni koji će ugostiti goste u budućnosti!

Budimo dobri domaćini!

Sv. Leopolde dobro nam došao u Hrvatski grad Split!

 

"Neka se sveti i dalje posvećuje" (Otk 22,11)

fra Ivo Rastočić, u Splitu, 16.09.2017.