Dubrovnik: Završetak Marijanskog zavjeta za domovinu

Zahvalnim euharistijskim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u srijedu 24. kolovoza završilo je osmo hodočašće mladih i branitelja „Marijanski zavjet za Domovinu“.

Ovogodišnje hodočašće krenulo je iz Osijeka prije dva i pol mjeseca. Cijelu rutu od oko 1700 km prešla su dvojica hodočasnika Željko Marijanović i Ivan Šedevi, kojima je na kraju mise katedralni župnik don Marin Lučić darovao monografiju o dubrovačkoj katedrali. Hodočašće je koncipirano tako da se hodočasnici mogu priključivati u bilo kojem dijelu puta i isto tako odlaziti, ovisno o tome koliko sati, dana, tjedana mogu odvojiti za sudjelovanje u hodočašću.

Euharistijsko slavlje predvodio je duhovnik Marijanskog zavjeta za Domovinu o. Stanko Perica. U homiliji je protumačio evanđeoski ulomak objašnjavajući, uz ostalo, da su stari pobožni židovi „pod smokvom“, u hladu, studirali Sveto pismo. Natanael je do spoznaje o dolasku Mesije vjerojatno došao proučavajući Sveto pismo te ga je lako u Isusu prepoznao, za razliku od drugih.

Propovjednik je nastavio govoreći kako su i sudionici hodočašća kroz vrijeme izoliranja od drugih segmenata života tijekom hodočašća mogli doživjeti Božju blizinu bilo prolascima kroz prekrasnu prirodu domovine bilo u susretima s drugim ljudima. Potaknuo je okupljene da se prisjete nekoliko iskustava s hodočašće koja su im se posebno utisnula u dušu, bez obzira jesu li bila lijepa ili možda teška jer ih ona oblikuju.

„Ne završava hodočašće ovdje gdje je završna postaja, tek sad počinje ono pravo hodočašće“, ustvrdio je predvoditelj slavlja. Pojasnio je i kako su mnogi krenuli na hodočašće upravo zbog stvarnosti svoga života, da bi ga oplemenili i usavršili. „Znam da su neki malo tužni jer hodočašće završava. Gospodin želi da se vratimo obogaćeni, novi, da budemo izgrađeniji, zreliji“, poručio je.

Zajedničkom fotografijom i pjesmom Gospi završeno je osmo hodočašće Marijanskog zavjeta za Domovinu tijekom kojeg su hodočasnici obilazili marijanska svetišta na hodočasničkom putu diljem Hrvatske i kroz dio Bosne i Hercegovine, te se upoznavali s ljepotama i vrijednostima domovine moleći za nju. Završna ruta išla je kroz mjesta Dubrovačke biskupije uz magistralu i uspinjala se prema Srđu. Na tom višednevnom putu hodočasnike su ugošćavale župe i vjernici priključujući se i sami hodočašću, dok su pojedini svećenici davali duhovnu potporu.

Hodočasnici su na kraju počašćeni večerom u Biskupskoj palači na kojoj im se pridružio dubrovački biskup Roko Glasnović.