Hod za život održat će se u sedam hrvatskih gradova

Inicijativa "Hod za život, obitelj i Hrvatsku" na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu ispred Hrvatskog narodnog kazališta najavila je da će se ove godine Hod za život održati u sedam gradova - Sisku, Rijeci, Splitu i Zagrebu te po prvi puta u Imotskom i Slavonskom Brodu pod geslom "Za zaštitu svakog ljudskog života bez diskriminacije".

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera već ove subote subotu 15. svibnja Hod za život održat će se u Osijeku, a potom 22. svibnja po prvi puta u Slavonskom brodu. Zagreb i Imotski za život će hodati 29. svibnja. Hod za život održat će se 12. lipnja u Sisku, a na jesen u ostalim gradovima.

“Okupili smo se oko ove inicijative jer se svi zajedno zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Želimo dati podršku svim ženama i dati zaštitu svim ženama. Statistike pokazuju da dvije trećine žena učine pobačaj i odlučile su se na njega zbog loše ekonomske situacije i zbog pritiska okoline. Stoga, želimo dati svim ženama podršku i osvijestiti da je svaki život bitan. Uzalud su sva ljudska prava, ako nam nije najbitnije ono prvo, a to je zaštita života. Za vrijeme ove pandemije posebno brinemo za one starije, a isto tako želimo brinuti i za nerođene koji ne mogu dati svoj glas i koje ne može nitko čuti”, rekao je koordinator inicijative u Zagrebu Luka Hudinčec.

Potresi koji su pogodili Zagreb, a potom Sisak i okolicu pokazali da je svaki ljudski život jednako vrijedan i važan, istaknula je koordinatorica cijele inicijative Andrea Kotnik. “Geslo hoda za život gasi Za zaštitu svakog ljudskog života bez diskriminacije. Ovim smo htjeli reći da je svaki ljudski život važan. Znanost je pokazala da svaki ljudski život započinje začećem i svatko ima pravo na točne informacije. Činjenica je da djetetu 18 tjedan kuca srce, 8 tjedana od začeća nerođeno dijete ima u funkciji sve organe koji funkcioniraju, a u 10 tjednu od začeća nerođeno dijete osjeća bol i ima oformljen otisak prstiju, 12 tjedana od začeće dijete se smije. Ovo su neke činjenice koje neke majke ne znaju, a koje mi zapravo želimo prenijeti”, rekla je Andrea Kotnik.

Glavna koordinatorica inicijative Hoda za život naglasila je da ovom inicijativom žele potaknuti donositelje odluka da se više angažiraju na području mladih, obitelji, obrazovanja i radnih mjesta. “Želimo da se omogući majkama rad na pola radnog vremena, ali i da se omogući svim onim obiteljima koje žele imati djecu da to i ostvare poboljšanjem ekonomskih i društvenih prilika”, istaknula je Andrea Kotnik.

Terezija Tržić, koordinatorica Hoda za život u Sisku istaknula je da će se Hod za život u Sisku održati 12. lipnja. “Posebno se veselimo tome hodu jer evo nakon što ga je zadesio snažan potres opet će mojim gradom u ozračju radost, ljubavi i veselja hodati svi građani, djeca i mladi, obitelji te djedovi bake kao bi poslali jasnu poruku da nam je svaki život važan”, rekla je.

Kristina Kolovrat, volonterka Hoda za život u Imotskom istaknula je da je sretna što se u Imotskom ove godine po prvi puta održava Hod za život.

A Andrea Kotnik podsjetila je kako je 29. svibnja Hod za život u Zagrebu s početkom u 11 sati te je naglasila kako će se sve održati uz poštivanje epidemioloških mjera. “Polazišna točka rute je Hrvatsko narodno kazalište, potom Frankopanska, Ilica, Praška i odredišna točka je Zrinjevac. U Osijeku je sve već organizirano. Vidjet ćete jedan zanimljiv program koji su priredili i naravno sve u skladu s epidemiološkim mjerama”, zaključila je.

Označeno u