Josip Deur s križem na ramenima teškim 18 kg i u molitvi, u šest dana propješačio gotovo 300 kilometara

Zadarski gospodarstvenik i nekadašnji MMA borac Josip Deur, koji se istaknuo spašavanjem unesrećenih u poplavi 11. rujna prošle godine u Zadru i u brojnim humanitarnim akcijama, ostvario je svoj cilj i s križem na ramenima jučer pješke stigao do Zagreba.

Na "Molitvenu hodnju za domovinu" krenuo je u ponedjeljak, 1. listopada, iz bivšeg specijalističkog vojno-obučnog centra "Damir Tomljenović Gavran" u Šepurinama. Kao razlog ovog čina naveo je "buđenje duhovne svijesti naroda koji je utonuo u zimski san i bolno se udaljio od Boga".

Razlog ovog mojega čina jest isključivo buđenje duhovne svijesti našeg naroda, koji je utonuo u zimski san i bolno se udaljio od Boga. Kao dokaz tomu imamo jasnu sliku naše svakodnevnice. Nikako ne možemo poreći, a još manje skriti, pogubno stanje naše države. Sa zebnjom danomice gledamo mnoštveno iseljavanje mladih, svjedočimo rasprodaji državne imovine, kao i drugih državnih resursa, a posebice voda i šuma, gledamo dramu robovanja bankarskom sektoru, boli nas nepostojanje sluha državnih institucija za kažnjavanje ratnih zločina nad hrvatskim narodom u Domovinskom ratu.” – poručio je Deur uoči polaska na molitvenu hodnju dugu oko 300 kilometara.

Njegov pothvat podržala je Hvidra Zadar, te niz drugih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata iz Hrvatske.

Sa stanica na putu javljao se preko Facebook profila, a nakon puta dugog gotovo 300 kilometara ispred zagrebačke katedrale dočekali su ga članovi braniteljskih udruga.