Marijanskom procesijom i misom počela jesenska kampanja 40 dana za život HRVATSKA ZA ŽIVOT

Marijanskom procesijom i misom počela jesenska kampanja 40 dana za život

Uoči početka jesenske kampanje Inicijative „40 dana za život“, u utorak 26. rujna 2023., u Zagrebu je održana marijanska procesija za život od Kamenitih vrata do bazilike Presvetoga Srca Isusova uz koju je slavljena misa.

Inicijativa „40 dana za život“ dvaput godišnje organizira 40-dnevnu kampanju molitve, posta i bdjenja za život.

Članovi i podupiratelji inicijative okupili su se na Kamenitim vratima gdje im se najprije obratila predsjednica Petra Milković. Zahvalivši sudionicima, podsjetila je da je od prve kampanje 2014. godine, prema podatcima kojima raspolažu, u Hrvatskoj spašeno više od 130 nerođene djece. U cijelom svijetu je, zahvaljujući moliteljima ispred bolnica, klinika i rodilišta, od pobačaja spašeno oko 23 tisuća nerođene djece. Stoga je pozvala okupljene da im se pridruže na mjestima bdjenja u idućih 40 dana, do 5. studenoga.

Molitvu na početku, ispred kipa Gospe Fatimske, predmolio je župnik Župe sv. Josipa na Trešnjevki vlč. Damir Ocvirk. Potom je predvodio uvod u pjevanu krunicu koju su, sa zazivom koji neka spasi nerođene, predmolili pjevači zagrebačkih klapa i zborova.

Procesija je prošla središtem grada, niz Radićevu, preko Trga bana Josipa Jelačića, istočnim dijelom Lenucijeve potkove, preko Trga kralja Tomislava do bazilike u Palmotićevoj.

Po dolasku je slavljena misa u privremenom bogoslužnom prostoru. Misu je predslavio o. Zvonko Vlah, SI, a suslavio je o. Mate Kolak, OSPPE. Sudjelovao je i o. Niko Bilić, SI, koji je predvodio pjevanje.

Homiliju je uputio o. Kolak. Vjernike je podsjetio na riječi sv. M. Tereze iz Kolkate na dodjeli Nobelove nagrade za mir: Ako majka može ubiti vlastito dijete u svojoj utrobi, koji onda gori zločin još postoji od onoga da mi počnemo sami jedni druge ubijati?

Istaknuo je i važnost žrtve, pozvavši na uključivanje u inicijativu. „Najžalosniji je čovjek koji se nema za koga ili za što žrtvovati“, dodao je.

Molitveno bdjenje počelo je u ponoć ispred Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice na Vinogradskoj cesti te će trajati neprekidno do kraja kampanje. U Zagrebu će se za život moliti, po prvi put, i ispred Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici.

U Hrvatskoj će se za najmanje, one koji nemaju svoj glas i ne mogu se sami braniti moliti na još 36 mjesta u 35 gradova.