Na zagrebačkim ulicama održan Križni put za nerođene

U organizaciji Inicijative „40 dana za život“ i Udruge „Hrvatska za Život“ u petak 17. ožujka 2023. u središtu Zagreba održan je križni put za nerođene.

Vjernici su se okupili na Kamenitim vratima gdje je počela pobožnost koju su predvodili bogoslovi i časne sestre. Procesija je prošla Radićevom ulicom, preko Trga bana Josipa Jelačića , Ilicom, Preobraženskom, Trgom Petra Preradovića, Bogovićevom, Gajevom, Trgom bana Jelačića te Bakačevom do katedrale, zaustavljajući se pred slikama postaja koje su nosili bogoslovi.

Prolazeći kroz mnoštvo okupljeno na Festivalu svjetla, slijedeći raspelo, sudionici su nosili svijeće, njihovim malim svjetlom ukazujući na istinsko Svjetlo života.

Posljednju postaju izmolili su na gradilištu ispred zagrebačke prvostolnice gdje ih je dočekao rektor katedrale mons. Zlatko Koren.

Zahvalio im je što su molili jedni za druge i tako prihvatili izazov da budu u službi života. Među ostalim, poručio je da se u pobožnosti križnoga puta uvijek osobito susreće majku – Isusovu i našu majku Mariju, našu tjelesnu majku „kroz sve žrtve i križeve koje je ugradila u naše postojanje“, majku Domovinu – „zemlju kojoj uvijek iznova tepamo da je lijepa i naša“, moleći da takva i ostane, te „majku Crkvu koja nas uvijek iznova sabire kroz naše opredjeljenje za vječne i neprolazne vrijednosti“.

Božja ljubav je snaga koja podsjeća kako je lijepo živjeti, te da je potrebno truditi se u životu i čuvati i njegovati život – rekao je mons. Koren.

Prije blagoslova poručio je da vjernici po križnom putu za nerođene žele svjedočiti da je lijepo živjeti te da žele biti graditelji svijeta u kojemu će se svaki život njegovati, vrjednovati i braniti.

Predsjednica Inicijative „40 dana za život“ Petra Milković je za Hrvatski katolički radio rekla da se ovogodišnja korizmena kampanja Inicijative održava pod geslom „Evo ti majke“. „Znamo da je Isus na križu dao svoju majku nama. Na ovaj način, hodanjem za Kristom i za njegovim križem htjeli smo dati na neki način i zadovoljštinu za grijeh pobačaja, ali željeli smo moliti posvećujući ulice našega grada za Krista, za našu majku Mariju, za Život.“

Između postaja pjevači skupljeni iz zagrebačkih zborova i klapa predvodili su pjevanje korizmenih popijevki i posljednice „Stala plačuć’ tužna mati“.

Sudjelovalo je oko 1000 vjernika.