Najava 5. zavjetnog hodočašća Marijanski zavjet za Domovinu

Pred nama je 5. zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu – projekt istoimene Bratovštine, koja već petu godinu za redom organizira Zavjetno hodočašće, put u trajanju od 75 dana i 2142 km koji prolazi svim većim Marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske, ali i dijelom Bosne i Hercegovine, promičući tako naš vjerski turizam, ovaj projekt postaje dio Europske kulturne rute.

Tako će i ove godine mnogi mladi, branitelji, obitelji okupljeni pod krilaticom “Molimo, radimo i gradimo bolju budućnost” hodati zajedno glavnom rutom koja od Osijeka 8. lipnja 2019. ide do Dubrovnika gdje hodočasnici dolaze 21. kolovoza ili će se priključiti kao dio jedne od 4 priključnih ruta koje ove godine kreću iz Gunje, Pakraca, Pule i Trsta (Marijanskog svetišta Monte grisa iznad Trsta).

Na ovaj put već se odvažilo više od 2000 sudionika koji su dionicama puta prolazili kroz prirodne ljepote, turističku i kulturnu ponudu Hrvatske. Smisao puta individualan je za svakog hodočasnika, među kojima se ističu oni kojima je cilj kroz fizičku aktivnost, kroz napore i izazove kilometara na dionicama uz zajedništvo i duhovni sadržaj upoznati sebe, ući u svoju nutrinu, ali i prigrliti raznolikost društva i svoju Domovinu. Svaki hodočasnik pri svom priključivanju dobiva hodočasničku putovnicu u koju ima mogućnost upisati svoj privatni zavjet, nakanu za koji hoda, koja bi ga motivirala da ostvari svoj cilj puta, ugrađujući tako svoj zavjet u onaj zajednički, Zavjet za Domovinu.

Okupljeni mladi, branitelji ali i svi ostali sudionici ovog hodočašća i kao članovi uključeni u ostale projekte Bratovštine Marijanskog zavjeta za Domovinu, zajedno mole za Domovinu, za hrvatski narod i njen prosperitet, kao duhovna potpora koja daje nadu i predstavlja temelj zdravog društva, zajedno rade na osmišljavanju rješenja za probleme marginaliziranih skupina RH gdje kroz različite pristupe - putem EU projekata - preko duhovne i moralne obnove pojedinca, koji je spreman preuzeti odgovornost i ugraditi svoj doprinos u mijenjanje zajednice, zajedno grade bolju budućnost i dolaze do poboljšanja stanja.

Kako bi povećali razinu osviještenosti šire javnosti o problemima socijalne isključenosti braniteljske populacije, Marijanski zavjet za Domovinu uspješno je izradio dokumentarni film, koji možete pogledati na YouTube-u.
U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ove godine povodom 5. obljetnice hodočašća u sklopu jubilarnog programa organiziramo niz kulturnih događanja na nekoliko mjesta duž cijele rute (Večer poezije, Večer proze, Foto safari, Večer dokumentarnog filma, slikarska nadahnuća, duhovno-glazbena večer i sl.).

Više informacija o datumima prolaska kroz mjesta, rutama i dionicama, kao i prijavi možete pronaći na www.marijanskizavjet.hr

Anđelko Đerek,
Predsjednik Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu

p. Ivan Matić, DI
Duhovnik

Kontakt za medije
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+385 (0)95 610 00 00 ili +385 (0)95 741 3334