Najavljen prvi Hod za život u Slavonskom Brodu

Hod za život, obitelj i Hrvatsku bit će održan po prvi put u Slavonskom Brodu u subotu 22. svibnja, najavljeno je na konferenciji za medije u srijedu 19. svibnja.

Posebno nas veseli i ponosni smo da će se po prvi put u našem gradu hodati za život, za nerođenu i rođenu djecu, majke, očeve, bake i djedove, za naše obitelji i Hrvatsku! Slavonski Brod je grad u kojem je za vrijeme Domovinskog rata stradalo najviše djece, samo u jednoj godini, 1992., čak 27-ero djece na pragu svoga doma, a 65-ero ih je ranjeno, za što do danas, nitko nije odgovarao, istaknuo je koordinator Hoda za život u Slavonskom Brodu Martin Martinović, javlja IKA.

Okupili smo se u ovoj inicijativi jer nam je svima zajedničko da se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života, dodao je. Istaknuo je važnost dostupnosti istinite i točne informacije, za donošenje informiranog izbora. „Znanost je dokazala da je život svakoga od nas započeo začećem! Činjenica je da već 18. dan od začeća djetetu kuca srce, da od 8. tjedna od začeća svi organi funkcioniraju, da s 10 tjedana nerođeno dijete ima otisak prsta, da se s 12 tjedana starosti dijete smije i da prilikom pobačaja dijete osjeća bol“, rekao je.

Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih čiji se glas ne čuje, naglasio je Martinović.

Svima nam je važna zaštita žena, jer statistike pokazuju da se 2/3 žena koje su učinile pobačaj, na to odluči zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline. Stoga, svakoj majci koja se nađe u teškoj situaciji i razmišlja o pobačaju, trebamo dati punu podršku, rekao je.

„Želimo stvoriti optimizam i u našem gradu, u svakom gradu, potaknuti aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, omogućiti majkama fleksibilnije radno vrijeme, omogućiti svim ljudima koji žele imati djecu i obitelj da to mogu imati uz konkretniji društveni i ekonomski napredak“, rekla je koordinatorica Hoda za život za Slavonski Brod Maja Fabris.

„Ove godine u Hodu za život, obitelj i Hrvatsku sudjeluju i drugi gradovi u mjesecu svibnju i lipnju, a neki će hodati za zaštitu svakog ljudskog života na jesen“, rekla je koordinatorica Hoda za život Zrinka Habjanović.

„Život je neprocjenjivo dragocjen. Svaka osoba, u svim etapama ljudskog rasta i razvoja ima temeljno dostojanstvo i zaslužuje poštovanje“, istaknula je volonterka Mihaela Maričević.

Ruta kojom će ove godine sudionici Hoda za život hodati je: Sportska dvorana Vijuš (plato ispred dvorane) – Ulica Stanka Vraza – Ulica Vlatka Mačeka – Ulica svetog Florijana – Ulica Matije Mesića – Ulica Petra Krešimira IV – Trg Ivane Brlić Mažuranić gdje će biti održan prigodan program. Okupljanje počinje u 11 sati ispred Sportske dvorane Vijuš.

Geslo ovogodišnjega Hoda je „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije!“

Označeno u