Nakon 26 godina prvi put susrela se sa svojom spasiteljicom

Katica Šojat početak rata s tri je malene kćeri i 15-godišnjom sestrom dočekala u selu Bapska. Srpske su snage ondje ušle već početkom listopada 1991.

Pakao, pakao evo sad prvi put pričam neke stvari jer mene nitko nikad nije pitao, a toga imam za pričati na sate, kaže, prenosi hrt.hr.

U Bapskoj je prošla križni put. Silovana, obilježena bijelom krpom koju su morali nositi Hrvati, iz sela je izašla u veljači 1992. Put spasa vodio je preko Srbije do Orašja u BiH. Ondje se upoznala sa ženom koja im je spasila život.

Kad me je vojska htjela vraćati, ona me je s mužem sakrila u potkrovlje kuće, sakrila nas je gore i u svitak zore između dana i noći našla tko će nas čamcem prebaciti do Županje, ispričala je Katica. Silno bih voljela, kaže, vidjeti tu ženu.

Nakon 26 godina osjeća se, kaže, veoma uzbuđeno jer želim saznati istinu o sebi. Kad sam bila na tom mom križnom putu, puno stvari se ne sjećam jer sam bila u šoku.

Mara Vincetić rođena je u Donjoj Mahali pokraj Orašja, i sama majka dvoje djece, kaže nam - zna što je patnja i životna borba. Tih je ratnih godina žena koja je u Orašju imala salon vjenčanica i pizzeriju pomagala mnogima, mahom nepoznatima. Tako je i bilo kada je na cesti ugledala izgubljenu ženu.

Katica Šojat uspjela je osobno zahvaliti Mari Vincetić - ženi koja im je spasila život. Pogledajte prilog o njihovu susretu.

Označeno u